Tipsen som hjälper dig till den bästa dressyren...

När jag stod och pratade med en kompis på tävlingen fick jag en så himla bra inläggsidé.
 
I år har jag och Fille alltid - med Eketorp som undantag, men jag vet inte om en internationell klass för stora hästar räknas. Alltså Linda Algotsson red samma klass liksom - legat i ledning efter dressyren. Det är totalt 7 tävlingar, varav 6 stycken på 1* och 2* nivå. Min kompis undrade om jag hade några tips. Någon hemlig formel liksom?
 
 
Nja, inte riktigt kanske. Men jag har lite olika knep som jag tänkte dela med mig av i det här och följande 2 inlägg!
 

Till att börja med:
- det finns inga genvägar. Följande knep är saker som jag tror - tror! - hjälper, men inte på något sätt ersätter bra ridning. Alltså det är inte bara att ta till dessa och tänka att man per automatik har löst problemet med den där jobbiga dressyren... ;-)
- i 99,5% av fallen får man en rättvis bedömning från domaren HUR SOM HELST. Jag kan inte på allvar komma ihåg att jag varit med en gång när en domare varit helt koko och satt den sämsta först och den bästa sist. Sen kan man som sagt ha lite knep men huruvida man använder sig av dem eller inte kommer inte göra den stora skillnaden i protokollet. Men den lilla kanske...
 
När vi har rett ut det ska jag komma till vad jag brukar tänka på när jag åker på tävling och ska rida dressyr.
 
 
1) Gör läxan.
- Vem dömer? Om du har ridit för samma domare förut så har du både en fördel och en nackdel. Fördelen är att du kan plocka fram protokollet och se precis vad domaren ville att ni skulle jobba på - du kan inte ändra din ridning efter varje domare men om det till exempel var jättekinkigt att få volterna runda kan det vara bra att komma ihåg. Nackdelen är att domare ofta minns ekipage de dömt, vilket i sin tur kan vara både bra och dåligt.
- Hur fungerar programmet för mig och min häst?
Det kan vara bra att tänka igenom hur det kommer kännas. Om galoppen kommer tidigt kan det vara bra för den ena att få igång sin häst i början av programmet, men för den andra betyder det att hästen blir springig och tittig. Kan vara bra att lägga upp sin ridning efter det.
- Hur ser bedömningsgrupperna ut?
För varje "rörelse" man får poäng på ingår oftast en liten snutt transportsträcka. Men att kolla igenom hur bedömningsgrupperna ser ut kan vara ett bra sätt att trolla med poängen. Ibland ingår till exempel bara 10 meter av arbetstrav + en galoppfattning. Med andra ord, får du till den där enda fattningen har du en väldigt lättförtjänt 8a.
- Hur ser det ut runt dressyrbanan?
Ridhus/utomhus? Underlag? Tittiga saker runt om banan? Många hästar i näreten? Får man starta inifrån eller utifrån banan? Något i närheten som kan störa ritten (ex. maskiner som låter eller att det smäller i dörrar)? Något som min häst brukar reagera starkt på? Det kan man inte göra så mycket åt men den där lilla minuten man brukar få för att vänja hästen vid omgivningen bör användas på bästa sätt!
 

Mer tips kommer tisdag och onsdag kväll - ju mer jag skrev ju mer kom jag att tänka på och det blev helt enkelt för långt för bara ett inlägg... :-)
 
Kram!/Anna
 

Kommentarer

Kommentera här! :

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback