Tävlingsslut 2013

Vi har gjort en liten preliminär tävlingsplanering för resten av året. Här kan ni hitta mig i slutet på 2013!
 
- 13/10 Strömsholm
Hopptävling, LB och LA
 
- 27/10 Örebro FRK
Hopptävling, LB och LA
 
- 3/11 Karlskoga
Regional dressyrtävling, LA:4 och FEI Inledande Mästerskapsprogram
 
- 16/11 Heby
Hopptävling, LB och LA
 
För övrigt tuffar vardagen på som vanligt. Red dressyr och hoppning på båda pållarna, så idag fick de en lugn dag medan jag satt hemma och gullade med matteboken. Ska försöka hinna med lite biologiplugg innan första lektionen 10:00 imorgon också!
 
Att se fram emot denna vecka:
- Dressyrträning onsdag för Pia Fälth
- Hoppträning torsdag för Lotta Björe
 
Kram!/Anna

Allsvenskan i dressyr

Hejsan! 
 
Idag var jag och red allsvenskan Div II, och det gick helt fantastiskt! 
 
Tävlingen höll plats på Hufvusta ridskola. Det är en liten, (och ganska trång..) ridskola mitt inne i Stockholm. 
 
I förklassen var det LC:2. Ganska lätt program, men väldigt annorlunda med massa konstiga övergångar och sånt. Jag hade en ganska dålig känsla genom programmet, då Prisse har en tendens till att dö inne på banan, men tydligen syntes det inte, och jag red ihop 69,64% vilket gav mig en förstaplacering! Så jag vart jätteglad, och med det resultatet kom jag såklart med i laget då. 
 
Lagklassen gick i LB:1 och nu var det en ny domare som var vääldigt mycket snålare - efter säkert 10 - 20 ryttare var det bara NRK som hade ryttare på över 62%. Jag red på 66,89 % och jag var jättenöjd med tanke på känslan och hur hård domaren trots allt var. Det resultatet gav mig också en andraplacering individuellt bland D-ponnyerna - och jag tog emot min andra rosett för dagen. 

Sen då, när alla i laget hade ridit så stod vi som segrare! :D Det trodde jag verkligen inte, så jag vart hur glad som helst. Prisse var lite busig som vanligt på prisutdelningen, men det får man vara när man varit så duktig, haha. 
 
Ursäkta bildkvaliten..
 
Nej, nu ska jag plugga NO. Hare bra! 
 
Kram! Patricia
 

Ett livstecken

Jag lever, jag mår bra och jag är glad!
 
Ber om ursäkt att det inte kom någon form av uppdatering igår... jag var väl helt enkelt så lyrisk över mina kap från Glada Hästen i Spiltan och Hööks att jag någonstans bara somnade med ett leende på läpparna utan att ha hunnit blogga...
 
Mamma och jag spenderade början av dagen i Västerås först hos Glada Hästen och sedan på Hööks. Glada Hästen hade ju en kunddag igår med massor av smaskiga rabatter och dessutom ett reatält med apbilliga saker! I reatältet hittade jag till exempel ett D'yon-vintertäcke med 50%rabatt (sparade 1000(!);- bara där...) . Tror ni inte att det var det sista de hade kvar, och dessutom i rätt storlek!? Svimvarning...
 
Vi åkte ifrån Västerås med dessa prylar i påsar (lånebilder från diverse hemsidor. Credit till ägare) :
 
Tjockt och redigt, med fårskinn vid manken... Det är vårt nya vintertäcke!
En speciell bogknäppning, det är väl upp till bevis om den är praktisk..
Ett lädergrimskaft från Glen Gordon blev det också... mest för att jag är så trött på bomullsgrimskaft som trasar sönder (och för att det är dösnyggt). Finns ingen bild på det, men här är en som ser exakt likadan ut på ett Jacsongrimskaft.
Världens bästa brodd! Den här använder jag i stort sett alltid när jag ska rida på gräs (ja, på tävling eller träning alltså...). Nu kommer det dröja länge tills jag får användning för mina 8 nya, men jag har inte sett dem i butik på flera år (rätt längd och så), så passade på.
Lady fick ett nytt fint regntäcke från Hööks - rabatt på det också - i precis rätt färg... :) Thermo Master.
Ladys påsar var visst "trasiga" hihi... (det var de i och för sig, men egentligen helt brukbara) En ny lila sort från Hööks var smulan för oemotståndlig.
Ett par vita ridbyxor från B Vertigo. Väldigt "anonyma", på gränsen till tråkiga, men jag vill ha ett par som funkar bra med dressyr (Animobyxorna jag suktar efter är dessutom knäskodda och jag är van att rida dressyr i helskodda).
 
Detta och en stickad tröja från Equiline (som måste vara riktigt gammal för den finns inte ens kvar på nätet...) var gårdagens skörd. Nu blir det till att njuta av alla fina saker med en tur till stallet i det underbara höstvädret!
 
/Anna
 
 

I USA händer det!

Som bekant var ju Niklas Lindbäck och Sara Algotsson-Ostholt i USA förra helgen (när jag var i Skåne) för att delta i en CIC*tävling; kruxet var bara att de red lånade hästar. Sara slutade på en 11e plats och Niklas på 31a.
 
Ett meddelande Sara skrivit om vistelsen i USA hittar ni hos Sportkollen på Hippson här .
 
/Anna

Zzz

Nu var det sovdags för länge sen... Men som vanligt håller min bästa, och utan tvekan närmaste (vi är praktiskt taget ihopväxta) vän matteboken mig uppe mycket längre än vad jag sagt är rimligt.
 
Han lyssnar inte så noga på mig, vi har ett litet hat-kärlekförhållande och så fort jag ägnar uppmärksamhet åt något annat än honom - hästar, till exempel - straffar han mig med svåra uppgifter.
 
Idag gick jag bara en promenad med Lady och min hund Zizzi i solnedgången, hur som helst. Jag bestämde så fort jag blev uttagen till NM att veckan efter skulle bli för vila och återhämtning så idag fick Fille bara gå i hagen och vara häst.
 
Såhär vacker är min sköna Lady-böna (posade så fint i solnedgången när vi var på promenad så jag var illa tvungen att knäppa). Sorry för bildkvalitén, mörkt+mobil är inte lika med kärlek...
 
Kram!/Anna
 
PS Jag kan inte fatta att det är Patricia och inte jag som trillat av i värsta djungeln! Att landa i nässlor och tistlar låter som något jag skulle göra...

Aj

Tjenare! 
 
Idag var jag ute och red med min kompis Linda. Vi skrittade för det mesta och "utforskade" lite småstigar, och tillslut kom vi fram till havet! Stigen fortsatte längs vattenkanten och det var såå mysigt! Lite trickigt allt komma dit, det var verkligen över stock och sten - men så himla värt att komma fram till stigen längs vattnet som vi aldrig hittat förut. Det var riktigt vackert! 
På hemvägen sen däremot, när vi kommit ut ifrån Nynäs Gods (stället vi red till) så skulle vi galoppera upp för en backe, och vad händer inte då? Jo, jag ramlar av! 
Mitt i backen kom ett rådjur från ingenstans och Prisse kastar sig åt höger och jag flög mot vänster; rakt ner bland brännässlor och tistlar. När jag landat så var det bara att jag inte kunde röra mig - jag hade tistlar och brännässlor upp i ansiktet. Men, som tur är så har brännässlorna börjat vissna lite nu så de kändes inte lika mycket som tistlarna, men ändå - det var det värsta jag varit med om. I hela mitt liv.. 
 
Så nu blir det till att ligga stilla och kolla på underhållande episoder av Family Guy på TV! 
 
Skriver på lilla datorn, så har inga bilder :( 
 
Kram! /Patricia 
 

Unghäst-VM

Vilka som ska få delta i unghäst-VM i fälttävlan (som går 17-20 oktober i franska Le Lion d'Angers) är nu uttagna. De är:
 
6-åriga hästar:
 
Jonna Friman – Heaven
Therese Olsson – Plenty of Magic & Easy come easy go
(Första reserv: Malin Josefsson – Allan V , Andra reserv: Carin Clemensson – Blueberry)

7-åriga hästar:

Anna Hilton – Spring Sensation
Jonna Friman – Alba
Ludwig Svennerstål – Catania

 


Jonna Friman och Heaven kom två i Breeders på Flyinge för ett par veckor sen, och trea i det öppna championatet. ALL CRED TILL FOTOGRAFEN, LÅNAD BILD!

/Anna

Nordic Baltic Championships 2013 - terrängen

Nu har jag satt mig ner för att knåpa ihop ett inlägg med frosseri i terrängen Nordiska Mästerskapen! Någon bad om att få se lite hinder så jag joggade runt på terrängbanan för att knäppa lite efter hoppningen, som en yr höna haha!
 
Lördag morgon var vi uppe tidigt för att ta en sista titt på banan - de jobbade i stort sett hela natten med att färdigställa den - och tänka över vår plan en sista gång. Fille och jag gjorde sen en superrunda. Jag trodde att det gick väldigt långsamt, det kändes som att han var lite långsam i fötterna, men jag prioriterade att komma runt banan utan fel på hinder så jag tog inga risker med att rida an hinder i högt tempo. När vi kommit i mål stod Oscar (som nu bor nere på Flyinge när han går beridarprogrammet) och hjälpte mig att kyla ner Fille. Det visade sig att vi "bara" ridit 17 sekunder över tiden vilket inte är så mycket med tanke på att banan var den längsta vi gjort och jag trodde att det gick väldigt långsamt.
 
TERRÄNGRITTEN SÄNDES PÅ WEBB-TV. Det går inte att länka direkt, men ni kan gå in på http://www.equisport.tv/ och klicka på det klipp som är 1 timme och 16 minuter långt (heter något i stil med Cross Country CCIP*). Vid 7e minuten är det strax dags för mig att starta.
Terrängbanan. Banan var alltså 3256 m lång, 27 språng som bestod av 19 hinder. Tempot var 500 meter per minut vilket gav en optimaltid på 6 minuter och 30 sekunder. Lite annan matnyttig info är att i terrängen i 1*klass för ponny är maxhöjden på den fasta delen av hindret 1m, tillsammans med ris får de bli upp till 1,20 m. Ett nedhopp får vara max 1,45 m (vilket jag ärligt talat aldrig sett något).
 
Jag sprang som sagt med kameran runt delar av terrängbanan på hoppdagen. De hade börjat packa ihop hinder och tagit bort flaggor, så vissa hinder är som ni ser inte inflaggade men det var de såklart när vi hoppade. Det är på grund av det här som jag bara tagit bild på vissa hinder, några av de stora svårigheterna bl a.
Hinder 3 för oss var häcken näst längst till vänster, med grenar över.
Såhär såg hindret ut på nära håll.
Efter hinder 3 var det en 90graders sväng åt höger till riskulverten(4) ni ser lite till vänster i bild. Sen var det direkt en 90graderssväng på vattenhindret(5) (a-hindret som var en stock syns också i bild).
Vattenhindret nerifrån sett. A-hinder var stock, b-hinder nedhopp.
Hinder 7ab och hinder 8 ställde till mycket problem. Hinder 7a var upphopp på banken, 7b nedhopp över kulvert.
Härifrån kan man se hinder nummer 8, "tårtbiten" till höger. Det var böjt spår med 4 små galoppsprång fram till det.
Hinder #8 var rätt maxat. Det var väldigt smalt och maxat på höjd & längd (Tror att maxlängden är 1 m, vilket det definitivt var). Eftersom att banken och tårtbiten var separat numrerade hade man tillåtelse att lägga volt mellan, vilket jag valde att inte göra.
Hinder 16abc var coffin, här ser man alla nummer. A var ett räcke, b grav, c spets.
Graven var liksom räcket rätt liten och trevlig.
Ni förstår kanske att alla flaggor inte var lutade på hindret, och repen inte låg och skräpade, när vi hoppade. Såhär såg spetsen ut, hinder 16c. Den är alltså tagen precis i profil, så som ni förstår är det lätt att glida ut på den smala delen eller bryta ut, samtidigt vill man ju så pass sent på banan ha mindre språng som tar mindre på krafterna hos hästen.
 
Hoppas att det gav en inblick i vad jag ägnade min lördag åt!
 
Kram!/Anna

Pluggvetenskap

Som ni märker hörs det inte så mycket av mig i veckorna. Det beror helt enkelt på att jag håller på att vänja mig vid studietakten på den naturvetenskapliga linjen jag börjat på, och jag anstränger mig allt vad jag orkar för att inte hamna efter. Hoppas ni har överseende med att det ibland blir plugg istället för bloggande!
 
 
Kram!/Anna

Dagarna jag missat

Hejsan! 
 
Jag har, som ni säkert märkt, inte bloggat på ex antal dagar här nu. Så jag ger er en liten sammanfattning om vad som hänt! 
 
Först och främst. Anna kom åtta i NM! Det är så sjukt galet! :D
 
Lördag: Hoppade lite på utebanan. Film Här. 
 
Söndag: Red dressyr i ca en timme. Red väldigt mycket lösgörande. 
 
Idag, måndag: Ute och gick med honom. Riktigt pigg var han! 
 
Så, det var en riktigt kort sammanfattning utav de dagar jag missat! 
Har även börjat tränat lite inför allsvenskan här nu i helgen, ska bara rida en LC:2 och eventuellt (antagligen, om jag får rida laget vilket jag tror!) en LB:1, så är inte nervös. Det fixar vi galant! 

Imorgon blir det för att hoppträna på jursta! Jag ska försöka få pappa att filma lite så jag kanske kan få upp någon film här på bloggen! 
 
 
På fredag blir det till att åka till globen och kolla in Spanska Ridskolan! Det ska bli riktigt häftigt, de kommer hela vägen från Wien, och jag ska fota så kameran går i 1000 bitar. Ska bli så coolt att verkligen se dem på riktigt! 
 
Supertaggad! 
 

Kram! /Patricia

Vi hörs...

Imorgon lovar jag att jag skriver allt om NM och hur det gick, men nu måste jag sova för en lång skoldag väntar imorgon. Hinner helt enkelt inte ikväll.
 
Kram! /Anna

Som en raket!

Ja, Fille kanske inte riktigt for som en raket i terrängen... Men som en raket i resultatlistan! Vi nollade på hinder och gick 17 sekunder över tiden. Vi klättrade 16 placeringar sen igår till en 12e plats inför morgondagens hoppning.
 
Känslo-berg-och-dalbanan har verkligen gått upp och ner under hela dagen. Jag kände mig nervös innan start, överlycklig efter start och sen bara avtog det. Många av mina vänner har haft problem idag, och de sliter så hårt. Ju fler tråkighter jag fick höra om, ju ledsnare blev jag. Sen tilltog allas humör igen på ryttarfesten och då kunde vi alla vara glada!
 
Imorgon hoppas jag att kunna göra ett riktigt terränginlägg med frosseri i bilder och filmer. Men nu måste jag sova för 6:30 imorgon bitti ska jag sitta på hästen innan veterinärbesiktningen klockan 8. Klockan 10 ska vår banhoppning börja.
 
Håll tummarna!
 
/Anna
Valde att lägga upp en bild där man i primcip bara ser mig själv från ryttarfesten, haha. Visste imte om mina vänner verkligen ville vara med på bloggen :)

Terrängsits, nedhopp

Här är ett inlägg jag knåpade ihop för länge sen! Ställde in det till terrängdagen på Nordic Baltic Championships för att ni ska ha något att läsa utifall jag inte hittar ett sätt att blogga därifrån.
 
 
Jag pratar en del om min sits och hur jag måste träna upp den, men för de som inte aktivt pysslar med terräng och fälttävlan är det inte så lätt att veta vad jag menar.
 
Kärt barn har många namn säger man ju och det gäller även sitsen som eftersträvas i terrängen. Tvåpunktssits, fältsits och lätt sits är bara några av de uttryck som används. Poängen med den här sitsen är att ryttaren ska kunna stå upp i princip oavbrutet under hela terrängritten för att underlätta arbetet för hästen, samt vara följsam oavsett scenario. För att lyckas med det måste man vad som än händer kunna ha hela sin balans i stigbyglarna (de två punkterna i "tvåpunktssits"). Förutom att ni kan föreställa er att det krävs en hel del muskelkraft bara för att stå där under så lång tid händer det ju också saker. Nedhopp är ett av de största testen på sitsen, så på svårare banor brukar man sätta hinder efter olika nedhopp för att se om ryttaren är följsam och hinner få ihop grejerna snabbt (svårighetsgraden ökar med ett smalhinder, kombinationer och böjda spår t ex.).
 
Den "gamla stilen" ser man ofta på jaktbilder. Förr i tiden var hindrena större och banorna längre och det var det som var själva utmaningen. Nu är banorna mer tekniska och kräver mer följsamhet och kvickhet av ryttaren. Här är två bilder som visar olika sitser i ett nedhopp. Den "gamla stilen" blir allt mer ovanlig på de högsta nivåerna, och det beror inte på att det är något fel med den. Men när man kastar sig bakåt tar det en liten stund att samla ihop sina grejer efter landningen. Står där två smalhinder på böjt spår får man problem... :)
 
Michael Jung. Då ska vi understryka att Michael är en av världens absolut bästa ryttare. Jag såg inte hoppet så jag har ingen aning, men jag skulle misstänka att han kanske inte hade tänkt sig att luta sig bakåt riktigt så mycket. Hur som helst är den här bilden ett exempel på den ena typen av sits jag pratar om.
 
Här ser vi självaste Sara Algotsson-Ostholt på Wega i OS i London 2012. En annan typ av sits just här.
 
Observera att bilderna är lånade, inte tagna av mig, all credit till fotograferna!
 
/Anna
 
 

Ingen vidare start...

Idag red vi dressyren och jag kan inte säga annat än att det gick skitdåligt. Han var ganska fin när jag red fram men när vi kom in och
skulle rida runt banan var allt läskigt. Allt. Det inkluderar löv, vita plankor, blommor, människor, domarkurer etc etc. Jag klistrade på ett leende och gjorde mitt bästa för att få honom att fokusera på jobbet men nådde inte fram.
 
Ryggningen var den enda riktiga missen, alltså så fort jag gjorde halt körde han upp huvet så att han kunde se sig omkring (utifall lejonen skulle hoppa fram ur buskarna). Sen backade han - högst tveksamt - två steg innan han stannade igen. Efter några sekunder gick han med på att backa två steg till innan vi gick fram.
 
Bortsett från ryggningen var det tekniskt sett inga riktiga missar. Vi gjorde alla programdelar i rätt ordning utan någon katastrof. Allt var bara väldigt dåligt.
 
Jag undrar hur jag skulle förberett annorlunda, jag tyckte att jag värmde upp som vanligt och följde rutinerna, men om han var så spänd och tittig måste jag ha gjort något väldigt fel. Det är ju inte Filles fel att det blev såhär, men jag blir besviken när jag inte vet vad jag gjorde.
 
 
 
Färdigältat! Vi ser fram emot terrängen imorgon och det finns en hel del där som ser jätteroligt ut!
 
/Anna

Check

 
Klockan 16 idag startade hästbesiktningen. Fille gick igenom och efter det trimmade jag lite på morgondagens tävlingsbana. Sissi var där och hjälpte till och jag fick faltiskt tag i en riktigt, riktigt bra känsla.
 
Klockan 13:17 imorgon startar vi dressyren. Håll tummarna för oss!
 
/Anna

On the road again

Nu är vi back on the road! 04:15 ringde väckarklockan och timmen senare rullade vi iväg från stallplanen med en yrvaken Filke på släp.
 
Vid det här laget har vi nyss passerat Brahehus och närmar oss Gränna. Troligtvis cirka 3-3 1/2 timme inklusive fikapaus innan vi är framme på tävlingsplatsen.
 
Klockan 14 ska vi ponnyungar och de ansvariga för ponnysatsningen mötas och gå igenom lite, särskilt inför besiktningen 16:00. Och besiktningen är som ett tävlingsmoment i sig, då är det bra att ha lite repetition! Man ska ju vara prydliga och veta precis hur man ska visa hästen.
 
Brahehus med Vättern i bakgrunden.
 
/Anna

Dressyrträning 18/9

Hallå!
 
Idag var det dressyrträning som gällde, det är onsdag, vilket menas tävlingsgruppen! 
 
Idag var det inte Fia vi hade, utan Sirpa, (som också är grym!) och det gick.. Sådär. I höger gick det helt okej, något stark i galoppen men annars så funkade det bra. I vänster däremot, gick det åt... I traven så var det inte så farligt, lite småstark, men det var typ som vanligt; Han är en stark ponny, så är det bara, men i galoppen så var det verkligen tufft. I början, när det var som värst var det i stort sätt omöjligt att ta i tygeln. Så det blev till att rida så mycket lösgörande att jag trodde att jag (bokstavligen!) skulle svimma! Men, det gav resultat, och tillslut så släppte det. Inte helt, men nu kommer det garanterat vara lättare att rida igenom det sista imorgon. 
 
Ingen bild från dagen, men bjuder på en annan dressyrbild för tillfället.
 
Kram! Patricia

Tungt...

Jag är helt slut efter en lång skoldag och då är det dags att ta tag i allt inför NM. Vi åker så tidigt i morgon (06:00 senast) att allt måste vara klar idag. Det inkluderar:
 
- Rida Lady
- Rida Fille
- Mocka två boxar
- Göra i ordning foder till det närmsta dygnet
- Packa 50(!) kg hö
- Läsa alla olika papper/hemsidor för att dubbelkolla
- Putsa
- Tvätta (schabrak, t ex)
- Sätta fast den ena lilla flaggan som kom på posten (bild nedan) på dressyrkavajen
- Bada Fille
 
med mera. Och jag som ville hem till Eurosport sänder Burghley (alltså lite långt efter haha) klockan 19:30. Inte en chans att jag klarar det! :(
 
Såna här söta små 4x5 cm (eller vad det nu kan tänkas vara för mått) flaggor kom på posten häromdan! Den ena ska fast på min dressyrkavaj och den andra är "reserv" (hamnar troligtvis på ett schabrak i slutändan).
 
/Anna
 

Förvirring råder...

Ja, som jag skrev tidigare har det ju snackats om att Sara Algotsson-Ostholt och Niklas Lindbäck ska åka till USA imorgon fram till nästa måndag för att tävla i helgen. Men ridsportförbundet skrev ju för inte särskilt länge sen att Niklas kommer till start på NM i Flyinge (länkade det i detta inlägget). Efter att ha scrollat igenom ryttarlistorna till NM verkar det ju som att det är USA, och inte Flyinge, Niklas åker till, för jag kan inte hitta hans namn där. Oavsett så önskar vi honom lycka till! Vårt silverlag från EM i Malmö! Niklas andra från höger.OBS lånad bild, all credit till ägare och fotograf. /AnnaPS Jag har ingen aning om varför det här inlägget trycks ihop, jag har försökt få ordning på det men ingenting samarbetar...

Nyköping!

Hejsan! 
Som ni kanske vet så var jag i Nyköping nu i helgen och red P90! 
Det vart en riktigt tidig morgon, min tid för dressyren var redan 08.18, och sen skulle jag hinna med seketeriat, gå hoppbanan och rida fram innan dess - vilket ledde till ett alarm på kl 04.00... 
Vi var först på plats, så vi fick något litet pris för först på plan - en påse godis! Lite gulligt tyckte jag! :) 
Dressyren gick hyfsat. Han var något matt, så längningarna vart inte super, men formen var bra och jag är absolut nöjd med honom! Han dör ju alltid lite inne på dressyrbanan, och jag var inte riktigt koncentrerad på framridningen (Hästar överallt..) men trots det red vi ihop 69,2% (49,2 straff om jag minns rätt) och det är väl inte vårat bästa, men jag var jättenöjd ändå. Han gjorde det han skulle på rätt plats, och det är väl det viktigaste! 
Hoppningen var väl sådär, jag gjorde ett typiskt ryttarfel mot tvåan och vi slutade på fyra fel, jag red på för mycket mot en stor oxer och höll inte något stöd i tygeln; och då hoppar inte Prisse. Så ett stopp vart resultatet, vilket var helt mitt fel, men annars, på de andra hinderna så gick han jättefint. Första gången i ridhus på jättelänge också. 
Terrängen gick helt okej! Ett stopp på en stor oxer, men annars så var det felfritt. Jag hade en jättefin känsla hela banan runt och dessutom fick vi ju ett kval för 1*! 
Har tyvärr inga bilder från dagen, så morgontrött så att jag glömde kameran... Ugh! 
Kram! / Patricia

Sara och Niklas till USA

I en knapp vecka kommer Sara Algotsson-Ostholt och Niklas Lindbäck befinna sig i USA för att rida en lite annorlunda tävling. De ska nämligen tilldelas hästar som de sedan ska starta 1*klass med på fredag! De åker imorgon. Det borde finnas såna här tävlingar i Sverige! Vore inte det hur coolt som helst? Vad tycker ni?

/Anna

Är jag en toppryttare...?

"Toppryttare till start på NM i fälttävlan" skriver SvRF på sin hemsida. Har de äntligen insett min storhet? HAHAHA nej nu skojar jag med er. Här har ni en länk. :)
 
/Anna
 
 

LA grund Vingåker 14/9

Debut i 110. LA bed. A:1a. Ett ner i grunden, Anna Kallings Larsson på Cob Flight.


LB Vingåker 14/9

Resultat 0+4 fel, 5 av 12. Cob Flight och Anna Kallings Larsson.


Avelschampionat avgjort

Nu är årets avelschampionat i fälttävlan, som gick på Flyinge, över.
Bästa 4åring var Kvadrat e. Hip Hop ue. Quite Easy, riden av Sandra Gustafsson.
5årsvinnaren reds av Anna Nilsson och hette Alice, även den e. Hip Hop, ue. Magini.
Den bästa 6åringen var Easy Come Easy Go, e. Quite Easy, ue. Lux Z riden av Therese Olsson.
 
Grattis!
/Anna

Slut på JEM & YREM

Idag avgjordes JEM och YREM i franska Jardy. Bästa svensk i Junior-EM var Mathilda Hammarström som slutade på sin dressyrstraff och därmed en 20e plats. Guldet där gick till hemmaryttaren Robin Boulanger (tänk att få vinna EM på hemmaplan!).
 
I EM för Young Riders slutade Agnes Stolth på 19e plats, bäst av svenskarna. Guldet gick till finska Elmo Jankari.
 
 
 Här är resultaten för juniorerna, och här för young riders.
 
/Anna

Sammanfattning Vingåker 14/9

Hej hopp,
jag hade verkligen inte förväntat mig att det skulle ta såhär lång tid att få ihop det här inlägget... För det första trodde jag att filmerna med båda klasserna var uppe på bloggen för länge sen. Jag ska försöka fixa det nu ikväll...
 
I alla fall var vi ju på hopptävling igår, som jag anmälde mig till för länge sen när det fortfarande kändes rätt långsökt att jag skulle få åka på NM. Jag brukar i princip inte tävla så mycket som det blev nu, men vi åkte ju inte långt och gjorde inget särskilt uttröttande. Och rent mentalt gav det ju mycket inför NM att faktiskt ha hunnit starta 110 (banhoppningen blir upp till 110 på NM). Att få göra ett par rundor helt utan press var riktigt bra.
Fille och jag startade alltså LB (1,00 m) och LA (1,10 m). Vi hade ett pet per runda, vilket jag faktiskt är jättenöjd med, med tanke på våra senaste rundor (8, 12 och 12 fel...). Jag red så himla bra - jämfört med tidigare alltså - och Fille hoppade jättefint. Allt bara satt. De hinder vi rev var lite oturligt, sånt är livet.
 
Det tråkiga med den här tävlingen var att den var vad jag brukar säga är en "klassisk" hopptävling. Vingåker arrangerar ju annars mycket hoppning så jag vet inte riktigt vad som hände för allt var så förvirrat. De skulle blanda in Welsh-SM i LBn och krånglade till det helt onödigt mycket, de höll på att glömma bort prisutdelningar, allt tog dubbelt så lång tid som de trott, tekniken krånglade, frågade man funktionärer visste de ingenting, varken om vilken klass/kategori/avdelning som var nästa, vem som fick gå och hoppa fram etc... Jag kan inte säga att jag hade någon aning om när jag skulle starta så mina framridningar blev inte som jag tänkt mig. Riktigt tråkigt.
 
Ändå gillade jag tävlingsplatsen. Det var bra underlag, hinder, bana, framhoppning. Jag skulle nog ändå åka tillbaka på en tävling, för det känns som att det här var ett undantag. Skulle jag gissa tror jag att deras tävlingar brukar vara bättre.
 
De enda bilderna jag har kommer från filmerna. Det får ni tyvärr leva med ;)
 
/Anna

Taggar!

Tjenare! 
 
Har precis kommit hem från att ha knoppat och tvättat ponny och packat ihop allt inför morgondagen! Det har varit en familjedag idag i stallet, det var "öppet hus" och det var riktigt mycket folk. Jättekul! 
 
Så idag har jag inte ridit, utan varit ute och gått. (Kan ju inte riskera att förstöra mina, för en gångs skull rätt snygga knoppar?.. ;) ) Nej, men han gick så himla fint i dressyren igår och det kändes så bra så det fick vara. 
 
Och vet ni vad? :D Idag kom bilden vi beställde från Equipe från Lag SM hem! Så himla fin bild, älskar den! 
 
In i ram och upp på väggen direkt! 
 
Har inget mer och säga, utan ska packa ihop det sista inför tävlingen här hemma nu istället. 
Kram! / Patricia
 

The supporter!

Gissa vad som kom på posten idag? Mina nya kläder från supporterkollektionen! En piké, en jacka och en mysdress blev det. Jag har gått och spanat så länge på dessa grejer så när jag fick en god anledning (De vill gärna att vi har Sverigekläder på NM) slog jag till!
 
Piké
Jacka
 
Hoodie
Mjukisbrallor
 
/Anna
 
 

Avelschampionat

Det svenska avelschampionatet i fälttävlan med final i Breeders Trophy går på Flyinge nu i helgen. Ni kan hålla er uppdaterade på equipe bland annat, länk här.
 
/Anna

Designen

Som ni kanske ser så är designen äntligen klar! Vad tycker ni?

/ Patricia!

Louise och Calle Bundeschampion!

Ligger lite efter med den här uppdateringen, de flesta fälttävlansinsatta har nog hört det flera gånger om, men jag måste ändå bara skriva att Louise Svensson Jähde tillsammans med Calle 44 segrade i det tyska 6årschampionatet för fälttävlanshästar!
 
Louise har tidigare tävlat internationellt på ponny och flyttade så småning om för att jobba hos Peter Thomsen. Nu skördar hon framgångar i Tyskland och är även med i Ride to Rio-satsningen. Jag träffade Louise när vi var i Tyskland i våras och tränade, då kom hon och åt middag med oss (oss=ett tjugotal som åkt ner tillsammans med svenska tränare för att träna i Tyskland) och berättade om detta.
 
GRATTIS LOUISE!
 
OBS LÅNAD BILD, all credit till fotografen.
 
/Anna

Allmänt inför vintern 2013 och 2014! (Mål, konditionsträna osv.)

Hej! 
 
Igår så var jag i stallet och pratade med min tränare om vilka mål och träningsshema inför hösten 2013 och 2014. Jag tycker att det väldigt intressant att göra och sätta upp mål, och dessutom blir träningen alltid roligare om man verkligen har något att sträva för! 
 
Vi kom fram till att målen för 2014 blev att; 
 -  Starta CNP* 
 -  Starta LA hoppning
 -  Starta LA dressyr (vilket jag redan gjort...)
 

Dessa mål känns riktigt bra och om allt går som det ska ska de säkert gå att uppfylla! Att starta en enstjärnig är dock bara ifall allt går bra och vi känner oss redo; annars är målet att ha ridit flertal stadiga P90 och vara inkvalad till det iallafall, men målet är att starta CNP*. 
I hoppning blev det att starta en LA, och det känns inte som att den kommer vara något större problem faktist. Vi rider Sollentuna nu här i slutet utav september och hoppar LC LB, och om det går bra så kanske jag hoppar någon till till oktober kanske. 
Sen i dressyr satte vi upp ett mål mest bara för att ha. Jag har redan startat LA med över 64% men som sagt, det är där bara för att det ska vara där liksom.
 
Sen pratade vi lite träning och allmänt, och att om man har en ponny/häst som tävlar och tränar ordentligt tycker man att man ska konditionsträna åtminstånde var fjärde dag till en gång i veckan.
Jag själv tycker om att rida i snö, och det är ju perfekt sätt att träna kondisen på under vinterhalvåret: Att bara trava/galoppera runt på tygeln i djupsnö. Då brukar de både lyfta ordentligt på benen och få kämpa lite, och dessutom brukar de tycka att det är väldigt roligt, och det är kul för ryttaren också!
 
Ut och rid i snön - Det är nästan det bästa som  finns! 
 
Det finns även andra sätt att träna konditionen på, som att skritta ut ca 1-2 timmar i raskt tempo, rida intervaller (En annan favorit!) och klättra såklart. 
 
Det var nog allt jag hade för nu, och jag kan säga att Designen verkligen börjar komma till sin plats! :D
 
Kram / Patricia
 
 

JEM och YREM i Frankrike

Idag drar dressyren igång på EM för juniorer och Young Riders i Jardy, Frankrike. Svenska ryttare på plats är:
 
Young Riders
Agnes Stolth, Falkenberg
Moa Kulle, Veberöd (bosatt i Tyskland)
Ellen Svennerstål, Stockholm (bosatt i Storbritannien)
 
Juniorer
Erika Sjöström, Löddeköpinge (Svensk juniormästare 2013)
Mathilda Hammarström, Delsbo (JSM-två och JSM-6a 2013)
 
Heja Sverige!
 
Bild från JSM i fälttävlan från Eketorp i år. Fr vänster Mathilda Hammarström, Erika Sjöström och Sanna TGewert. OBS BILDEN ÄR LÅNAD, all credit till ägaren.
 
/Anna
 

My sincerest apologies...

...eller "jag ber om djupaste ursäkt" på svenska. Igår blev en stressig dag och jag somnade så fort jag lade huvudet på kudden. Jag hade tänkt blogga när jag kom hem efter dressyrträningen, men istället somnade jag direkt. Hur som helst så var det vår sista träning innan Nordiska, det gick rätt bra. Faktum är att det nog var den bästa typen av uppladdning. Även om det gick bra fick jag smaka på att jag måste rida bra, och jag måste göra det varje steg. På det sättet kommer jag nog rida lite bättre när vi väl är där.
 
Det nya programmet heter FEI:s program för enstjärning fälttävlan CCI/CIC*(A) 2009 +, och är egentligen bara storhästversionen av det jag ridit tidigare i enstjärnig klass. Märkligt nog så är det jag tävlat tidigare ett internationellt enstjärnigt ponnyprogram - logiskt att använda i detta sammanhang alltså - så jag håller ögonen öppna utifall någon plötsligt skulle komma på att de angett fel. Jag har ju aldrig tävlat internationellt förut så jag vet inte vad som är normalt hihi... :)
 
På träningen gick vi igenom lite programdelar, några är nya, och slipade på det allmänna intrycket. Pia är ju Grand Prix-domare, så hon vet vad som kollas efter :)
 
Inga filmer eller bilder blev det. Sorry! Ni får stirra på en bild från Filles och min nationella dressyrdebut från i våras. Tack och lov har det hänt lite sen dess ;)
 
 
/Anna
 
 
 

Örebrofrosseri

Daniella har lagt upp hela terrängbanan från CNCP*n i Örebro - som hon och Pitchi dansade runt och vann överlägset (grattis!) - på sin blogg http://dseventing.blogg.se/. Inlägget med banan hittar ni här. Man ser förstås inte att det till exempel var en rejäl nedförsbacke efter fyran och rakt upp till femman, eller den rätt så ordentliga djuplandningen och nedförsbacken efter #19, men nu har jag ju berättat det för er så nu är det bara att kika in hos Danni och rida terrängbanan med oss!
 
Bild som Dannis mamma tog direkt efter terrängen. Stora leenden och spetsade öron var det då kan jag meddela!
 
/Anna
 

Dagen/gårdagen!

Hejsan! 
 
Igår var jag på en terrängträning på Botkyrka! Träningen hade ingen speciell inriktning, utan vi hoppade lite allt möjligt, från coffin till smalhinder kombinationer i vatten. Han var hur fin som helst hela träningen, dock lite het på gröten och la in några bocksprång här och var, och det är faktist något vi måste träna på; att lära honom att löpa ordentligt. 
Prisse är vad som kallas fyrkantig; han drar lätt ihop halsen, har ganska kort steg osv, vilket gör att han har svårt att verkligen länga ut halsen och löpa. Så om jag driver på för mycket så studsar han fram på något vis i en blandning mellan galopp och bocksprång, vilket är väldigt jobbigt på till exempel raksträckor på tävlingar. 
Så vad vi faktist tränar på är att försöka komma förbi den där punkten där han studsar så mycket; för när jag väl kommer förbi den så löper han på riktigt bra, men jag har kommit förbi den punkten bara kanske 5-6 gånger, och om jag vill hinna ordentligt med tiden så måste jag komma upp i den på raksträckorna. Att han springer lite halvsådär funkar kanske i klasser som P70 eller P80, men när man kommer upp i högre så kräver tempot allt mer och då går det helt enkelt inte.  
 
Annars idag så har jag låtit honom vila. Tränade lite trix faktist, håller på lära honom spansk skritt! Jag lärde min gamla ponny, Billy att bland annat buga, stå på pall med frambenen och nästan spansk skritt, (hann inte mer, han vart såld) så nu under hösten och vintern här tänker jag se om det funkar med Prisse. Än så länge går det framåt, han lyfter på vänster framben när jag säger ett och på höger när jag säger två; nu ska han bara röra sig framåt också! (Det svåraste!) 
 
Har tyvärr inga bilder från terrängträningen, men kan showa med en bild på Billy när han gör ett utav tricken jag lärde honom! 
 
 
Kram! / Patricia
 
 
 

Burghley

Nu är årets Burghley över. Allas våran Ludwig Svennerstål slutade på finfina 60,7 straff (46,7 dressyrstraff, 10 straff på tid i terrängen och 4 straff för rivning i hoppningen) och en nionde plats. Slutresultaten hittar ni här. Låt oss säga att det var ganska Nya Zeeland-dominerat!?
 
Vann gjorde Jonathan Paget, på andra och(!) tredje plats hittar vi Andrew Nicholson, sen EMbronsmedaljören William Fox-Pitt, följd av EMsilvermedaljören Ingrid Klimke. 6e, 7e och 8e plats gick till Nya Zeeland (Jonelle Richards, Mark Todd, Andrew Nicholson(!!!))
 
Ludwig och King Bob i terrängen igår.
Foto: Nigel Goddard ALLTSÅ INTE MIN BILD
 
/Anna

SWEDEN

Japp. Terrängen satt! Vi red över tiden men var nollade på hinder och det kändes så himla bra!
 
Efter terrängen pratade jag med Lena Bredberg, och hon sa att vi får vara med och rida NM om två veckor! Nu är det fest!
 
/Anna

Örebro FRK - efter hoppningen

Nu har Fille och jag genomfört dressyr och hoppning i den enstjärniga klassen i Örebro. Dressyren kändes bra, jag hade en miss vilket var när man skulle gå från mellanskritt-trav-galopp. Fille kom ihåg det och försökte fatta galopp direkt. Annars tyckte jag att det kändes jättefint! Fick 65,789%, alltså 51,3 straff.
 
I hoppningen försökte jag komma ihåg vad Lotta lärt mig; jag ska inte vara rädd för att samla. Det funkade jättebra på framhoppningen och innan start hade jag en bra känsla.
 
När jag red mot hinder 1 däremot, stod där två personer (i fälttävlan får man gå hoppbanan när man vill). Jag ropade åt dem att akta sig, men då brast min ganska sköra fokusbubbla - jag tänkte ju förutom på det vanliga även på vad Lotta sagt - och jag gjorde precis som jag gjort förut när han rivit, nämligen att jag red iväg honom. Vi rev tre hinder. Jag var så himla besviken på mig själv  när jag red ut, samtidigt som jag var irriterad på de som stått i vägen. Det är ju alltid mitt fel när vi river ett hinder, samtidigt ska ju inte tävlande störas på det här sättet.
 
Nu ligger vi i alla fall 5a av 12 inför terrängen, det är rätt tight mellan ryttarna där jag ligger så det kan nog kastas om en del. Banan känns bra i alla fall, men jag har mina små saker att tänka på!
 
 
 
/Anna

Skol DM

Jag måste bara säga en sak; 
 

Prisse är bäst! :D
 
Vi var ju som sagt på skol DM idag, och han var så himla fin! Felfri i både grunden och omhoppningen, och vi kom tvåa med laget! 
 
I grunden låg hindrena på 95 cm, och han var väldigt pigg inne på banan så de första tre hindrena kom vi lite sådär på, men sen när jag fick upp honom ordentligt så gick det mycket bättre förutom att han kollade på allt utanför banan också, haha! 
Tävlingen var på Roo Gård, ca 2 timmar från Nynäs. En jättefin tävlingsplats, lite liten bana men annars är det riktigt mysigt! De har terrängbana också, även om den inte är så stor! 
 
Bilder från idag! : 
 
 
 
 
Kram! / Patricia
 

Vi tränar på...

Hejsan! 
 
Har ni sett att Burghley har dragit igång? Hoppas att det går bättre nu för Ludwig! 
 
 
Idag annars så har jag bara joggat lite, kollat så att Prisse är mjuk osv inför tävlingen imorgon! Det är en Hopptävling, något som jag inte vanligtvis är med i. Det är Skol DM, och det är en hopptävling på 95+ 105cm (LC+5 och LB+5 i omhoppningen) som går en gång per år i hoppning och dressyr. Det går ut på att skolan skaffar ett lag på max fem personer som representerar skolan. Och här tävlar man inte i kategorier, utan i årskurser; 4-5, 6-7 och 8-9. Det är en riktigt rolig tävling, och det är roligt att få representera skolan! 
Det har faktist gått väldigt bra för oss i laget tidigare år, trots att vi bara är tre 2011. Vi vann 2011 och 2012 kom vi fyra, (Då var vi fyra i laget!) så i år tänkte vi försöka göra en repris utav 2011... Även om ingen rider samma ponnyer längre! 
 
Annars då, tidigare dagarna nu här så har det inte hänt något speciellt, vi tränar på helt enkelt! 
 
Bilder från skol DM 2012: 
 
 
 
Önska mig lycka till! :D 
 
Kram Patricia! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Burghley på G!

Idag drar de fyrstjärniga tävlingarna i brittiska Burghley igång! Det är en av de största tävlingarna inom fälttävlan. Till start kommer bland annat Ludwig Svennerstål(Sverige) på sin King Bob, Ingrid Klimke(Tyskland) på Butts Abraxxas(tog individuella silvret på EM nu i helgen), och fälttävlans högst rankade ryttare Andrew Nicholson(Nya Zeeland) som tar med sig vinnarhästen från förra året, Avebury, plus två till. Detta skriver tidningen ridsport på sin hemsida.
 
Ludwig och King Bob startade i Burghley 2011, där de gick ut i terrängen på en 46e plats men efter en bit av banan gick omkull; båda klarade sig bra. I år hoppas vi att det går bättre för dem!
Inte min bild - Lånad från Wishes Gallery.
/Anna

Det tuffar på

Som ni förstås redan märkt har jag inte haft något särskilt att säga om vad jag själv gör på sistone. Så här kommer en liten rapport...
 
Igår var Fille och jag på dressyrträning för Pia. Tränade lite sits, fick Fille lite på hugget och red sen programmet för söndag (hittas här). Det gick rätt så bra. Hans gångarter kändes lite kantiga och tråkiga, så vi fick göra en del tempoväxlingar (vad jag menade med att få honom på hugget) för att han skulle bli mer aktiv. Tycker fortfarande att galoppen kändes lite sådär men det kanske berodde på något annat. Hur som helst så fick jag jobba lite på sitsen sen, och så red vi programmet. Pia tyckte att det kändes som en 70%runda, trots ett par missar och att han blev lite lång då och då. Hoppas att min domare i Örebro tycker så också haha!
 
Idag är det hoppträning för Lotta som står på schemat. Är ju ledig hela dagen för att jag hade introsamtal i morse, så kan motionera Lady i lugn och ro. Tror det blir lite dressyr, hon har ju mest varit ute och lekt på sistone (ni såg filmen kanske? ;) )
 
Anledningen att jag taggar så mycket för tävlingen på söndag - jag har ju pratat rätt mycket om den - är att det är min sista 1* tävling innan NM, det vill säga det är Filles och min sista chans att visa att vi platsar där. De gör uttagningarna efter Örebrotävlingen, och Fille och jag är ju förstås osäkra eftersom att vi har så lite erfarenhet på den här nivån. Men jag vet att vi kan!
 
Vardagen tuffar på för en fälttävlanstjej, gott folk.
 
Bild från terrängträning utanför Munster, Tyskland i våras. Har ni också snygga actionfaces?
 
/Anna

Vart Oscar tog vägen

Många undrar vad Oscar Eriksson gör nu för tiden.
 
Allt såg lovande ut i början av Oscars första YRår, men så skadades hans förstahäst Liandor Heart Breaker så illa på en tävling att den enligt veterinär aldrig lär gå fälttävlan igen.
 
Efter att ha tillbringat sommaren i Warendorf och hjälpt till med hästarna när Frank Ostholt (Sara Algotsson-Ostholts man) skadat sig har Oscar nu flyttat hem till Sverige igen för att gå beridarutbildningen på Flyinge.
 
Man har kunnat läsa mycket om Oscar, särskilt förra året. Då tog han bland annat JSMguld, dubbla NMsilver, han vann den 2* klassen på Strömsholm, var bästa svensk på JEM och blev utnämnd till årets komet av tidningen ridsport. Och nu fortsätter det med beridarutbildning på Flyinge.
 
Heja Oscar!
 
Bilderna är från JSM och Strömsholm 2012 och de är INTE MINA :)
 
/Anna

Lady på stubben


Terrängträning!

Hejsan! 
 
Idag stog det terräng på shemat! Han har varit riktigt fin! 
 
Det var mest vatten vi tränade på idag. Ner för kant, hopp ner, hopp upp, ja, alla möjliga sätt man kan hoppa vatten på och han hoppade allt! Vilket känns riktigt bra nu inför debuten i P90 här nu i Nyköping nästa helg! 
 
Hinner inte skriva mer nu, men bjuder på två bilder från dagen! 
Kram / Patricia! 
 
 

SILVERFEST!

Firandet har pågått hela dagen, för nu har vi EM-silver i fälttävlan, och på hemmaplan dessutom! Tävlingarna på Ribersborg i Malmö var lyckade även i år, alla som tillfrågats har verkat nöjda.
 
Resultaten i korthet:
 
Lagtävlingen
 
1 Tyskland
2 Sverige
3 Frankrike
 
Individuella tävlingen
 
1 Michael Jung
2 Ingrid Klimke
3 William Fox-Pitt
4 Niklas Lindbäck
9 Frida Andersén
10 Ludwig Svennerstål
14 Sara Algotsson-Ostholt
27 Anna Hassö
28 Johan Lundin
33 Dag Albert
34 Malin Petersen
 
Från vänster: Ludwig Svennerstål, Sara Algotsson-Ostholt, Staffan Lidbeck, Frida Andersén, Niklas Lindbäck.OBS Bilden är inte min, lånad bild.
 
/Anna

EM avgörs...

Just nu pågår den avslutande hoppningen på EM i Malmö, så jag sitter bänkad... SVT Play är det som gäller, men tror att det sänds även på TV från 13:30!
 
Såg att Patricia summerat terrängen så fint att jag inte behöver kommentera något mer! Jag trodde att jag fick upp ett inlägg om terrängen igår, men så var det ju inte. Jag och en klasskompis satt hemma hos mig med skräckfilm på kvällen och någonstans där bland alla "gå inte in där" måste jag ha glömt bort mig!
 
Planerna för dagen är inga konstigheter - efter hoppningen och firandet av alla våra medaljer (som vi självklart kommer ta, eller hur?) beger jag mig till stallet för att trimma dressyr på ponnyerna. Ska slipa så mycket jag kan för Örebro, för nu är det bara en vecka kvar...! Dressyren är ju väldigt avgörande, särskilt med ett så starkt startfält som vi har i Örebro.
 

 
/Anna

Resultat m.m.

Resultat Lag:
 
1:a - Tyskland, 112,20
2:a - Sverige (!), 120,60
3:a - Frankrike, 135,40
4:a - Italien, 155,00 
 

Individuella Resultat:
 
Ludwig Svennerstål, Shamwari 4 (Lag) Ligger just nu trea individuellt med efter en felfri terräng på 38,00 straff. Han kom in på tiden 10,31 och har därför fått 0.40 straff för tid. Dock var 23-åringen var arg när han red i mål på Shamwari.
- Jag red lite hackigt och klantade till det lite vid en spets mot slutet av banan, säger han om sin felfria ritt som kostade 0,4 ynka tidsstraff. 
 
Sara Algotsson Ostholt, Reality 39 (Lag) red en felfri terräng om kom in på tiden 10,24, vilket är inom optimaltiden (10,30) och därmed ligger Sara kvar på sin fina dressyrstraff 40,60, och dessutom på en femteplats just nu
 
Niklas Lindbäck, Mr. Pooh, (Lag) var även dom felfria i terrängen och inom optimaltiden. Därmed ligger de kvar på straffen 42,00, vilket ger dem en sjätteplats just nu. 
 
Frida Andersén, Herta, (Lag) var felfria i terrängen och ligger kvar på sitt dressyrresultat 46,0, vilket leder till en 14:de placering såhär långt. Hon kom in på tiden 09,59 och var därmed inom optimaltiden. 
 
Anna Hassö, Clover, fick straffet 50,20 efter dressyren men PGA. utanför optimaltiden i terrängen, som annars var felfri så fick hon 9,60 straff i tidspoäng. Hon red in på tiden 10,54, vilket är 24 sekunder från optimaltiden. Anna har jag även ett hoppresultat för, hon var felfri och därmed ligger hon just nu, när detta skrivs35:a. 
 
Johan Lundin, Johnny Cash, red in helt utan fel i terrängen på tiden 10,14 och låg kvar på straffet 57,80. Men med ett pet i hoppningen fick han tyvärr 4 straff + och slutar därmed EM på straffen 61,0, och efter terrängen låg de på en 17:de plats. Placering nu är osäkert.
 
Dag Albert, Tubber Rebel, red dressyren på 58,60 procent vilket gav straffet 60,93. Efter en felfri terräng på tiden 10,13 så låg de 32:a, men efter 12 fel i hoppningen, något som han själv säger att det aldrig har hänt förut så ligger han just nu, när detta skrivs på en 20:de plats bland de som hoppat.
 
Malin Petersen, Sofarsogood, Felfri i terrängen på tiden 10,02. I dressyren red hon på 55,87 procent, vilket motsvarar en straffpoäng på 66,20. Med två ner i hoppningen fick hon ytteriligare 8 straff och därmed slutar Malin EM med straffen 74,20. Just nu, när detta skrivs ligger Malin på en 22:a plats utav de som har hoppat.
 

Sen har vi då tyvärr Linda Algotssons och Sandra Gustafssons hästar La Fair och Top Select som inte var fräsha efter terrängen, och på såvis inte startar hoppningen idag. 
 
 
 
 
Ryttarnas egna kommentarer efter dressyren: 
 
Malin Petersén: 
- Det började ganska bra, men sedan tappade jag hennes uppmärksamhet. Hon har varit ganska spänd här hela veckan och tittat mycket på publiken, berättar Malin.
 
Sara Algotsson: 
- Jag hoppas att alla andra är nöjda med min ritt för det är verkligen jag, utbrast Sara glädjestrålande efter ritten.
 
Ludwig Svennerstål: 
- Det var lätt att rida in på banan när jag visste hur bra de andra i laget ridit. Vi har en fantastisk laganda och peppar varandra, säger Ludwig och fortsätter:
- Min häst är i bra form och vi har haft en jättebra precamp på Flyinge där vi förbättrat mycket i träningen.
 
Johan Lundin: 
- Eftersom han är så stor har det fått ta lite mer tid att komma upp på den här nivån. Han har växt mycket och varit gänglig i kroppen, berättar Johan efter ritten som gav 58 straffpoäng.
- Poängmässigt är det ändå en besvikelse, klart man siktar högre men realistiskt sett är det den här nivån vi är på nu, menar Johan.
- Det är också dressyren jag varit mest bekymrad över innan, nu ska det bli kul med terräng!
 
Frida Andersén:
- Helt fantastiskt att kunna göra det på ett mästerskap och med en miss dessutom, säger Frida.
I skrittdelen rasslade niorna in. I galoppen blev det en liten miss.
- Jag satsade lite för mycket, men det måste man för att vinna, säger Frida glatt. Men jag är väldigt glad att jag  kunde rida i varje steg och Herta svarade väldigt bra på mina hjälper.
 
Niklas Lindbäck:
- Väldigt laddad i dag! Vi höll ihop det - skönt, säger Niklas. Mister Pooh är fräsch, det var lite jobbigt de senaste veckorna med den lilla skadan. - Fridas start inspirerade oss och taggade i gång oss andra!
-  Det är skönt att vara igång och fantastiskt kul att ha Mister Pooh med här idag, han var väldigt laddad sa en glad Niklas Lindbäck efter ritten som slutade på 42 straff.
- Det var inte ett perfekt test men ett bra test, speciellt i galoppen, tillägger han.
 
Dag Albert:
- Ja det är skoj att vara här! hälsade en glad och nöjd Albert på sjungande västgötska efter ritten.
Redan 2008 stod ekipaget och den då åttaårige Tubber Rebel på startlinjen i OS.
 Sedan dess har den trettonårige skimmeln utvecklats massor.
- Ja vi har jobbat på det, han har ju ingen stor gång och så men vi har varit nere på 56 procent i Luhmülen tidigare.
Dagens program gick som smort.
- Han höll sig i skinnet nästan hela ritten, säger Dag nöjt.

Sandra Gustafsson:
- Han kände sig lite jagad av kamerorna där ett tag ochmen höll sig på mattan nästan hela programmet. Jag är verkligen nöjd, säger hon.
Top Select ådrog sig en gaffelbandsskada för två år sedan och var borta från tävlingsbanorna i ett helt år.
- Det känns förstås fantastiskt att ens häst läkt ihop så fint och kommit tillbaka – och tio gånger bättre dessutom.
- Nu har vi har höjt vår lägsta nivå rejält.
 
Anna Hassö:
Anna kunde inte hålla tillbaka tårarna efter dressyren som gav henne och Clover 50,2 straff och därmed personbästa på en stor internationell tävling (i Aachen red Anna på 50,6).
- Först nu förstår jag att jag är tillbaka på allvar. 
- Det är en obeskrivlig känsla och faktiskt lite svårt att förstå, säger ryttaren som skadade sig svårt i en tävling för sju år sedan.
 
Linda Algotsson:
- Vi har spottat upp oss rejält sedan SM där det jag fick ordentligt med skäll,  säger Linda och skrattar.
En rejäl skopa mästerskapsrutin gör förstås sitt till för att  Linda lyckades spetsa dressyrformen till EM.
- Hon känns fantastiskt fin och särskilt med tanke på att hon gick igenom en bukoperation så sent som i höstas, säger Linda.
Det var i november som 16-årige La Fair opererades för tarmvred.
 
 
En bild på Ludwig i gårdagens terräng! 
 
 
Nu hoppas vi på att Sverige toppar även hoppningen! 
Kram /Patricia 
 
Källa 1: http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=66417 
Källa 2: http://www.rechenstelle.de/2013/malmo/live/leaderboard01.html