Gråa dagar och framtidsfunderingar
Fille befinner sig i lite av en viloperiod för tillfället. Det passar mig bra i tiden, jag hinner med Lady lite extra och jag får fundera i lugn och ro på hur framtiden, i hästväg, ska få se ut. Såhär resonerar jag just nu;
Det svåraste är att veta vad jag vill hålla på med: dressyr, hoppning eller fälttävlan. Mina föräldrar försöker locka mig till lite säkrare grenar än fälttävlan nu när jag ska upp på större hästar där det är högre fallhöjd och större tyngd att få på sig om man går omkull...
Pros and cons:
Fördelar med en dressyrhäst
a) Jag tror att jag skulle kunna bli bra på dressyr! Utan att veta vad jag egentligen höll på med, haha, så lyckades jag ju väldigt bra med att ta Fille vidare upp i klasserna. Det kanske betyder att det är dressyr jag är bäst på? b) Jag tycker verkligen att dressyr är roligt. Och jag tvivlar aldrig på min förmåga i dressyr, då blir det ju aldrig så tråkigt. c) Det är inte lika stora risker kopplade till dressyr. Såklart kan man ju halka på en isfläck, gå omkull och bryta nacken men riskerna är inte lika stora i dressyr som i t ex fälttävlan. d) Dressyren kan jag ha mycket nytta av även i andra grenar om jag nu vill byta tillbaka i framtiden.
Nackdelar med en dressyrhäst:
a) Jag skulle måla in mig i ett hörn. Chansen att det går att skola om en dressyrhäst till en riktigt bra hopp- eller fälttävlanshäst, är typ lika med noll. Notera att jag skrev riktigt bra, jag fattar att det säkert kan gå litegrann... Men inte så långt som jag skulle vilja. b) Ibland verkar det som att det är samma personer hela tiden som får chansen att vinna och bli uttagen till olika saker i dressyr. Oftast för att de förtjänar det såklart. Men tänk om det är som mina dressyrkompisar säger, att man måste ha det och det namnet för att verkligen få höga procent? c) Hästen måste ha så sabla mycket gång att det kanske blir omöjligt att hitta en för rimliga pengar, som har kommit en bit i sin utbildning.
Fördelar med en fälttävlanshäst:
a) Jag kan, precis som jag verkligen vill, få hålla på med flera saker samtidigt och slippa välja bort något b) Fälttävlan äger c) Jag har redan kontaktnätet och det är fälttävlan jag hållt på med då senaste åren. d) Har jag tur kan hästen ha en stor begåvning i hoppning/dressyr så om jag vill ta en paus från fälttävlan kanske jag inte behöver byta häst för att kunna byta gren.
Nackdelar med en fälttävlanshäst:
a) Skaderisk. Olyckor händer. Typ alla proffs jag känner till, som har ridit fälttävlan sen de var unga, har vid ett eller annat tillfälle fått skall-/nack-/ryggskador, krossat bäcken, skulderblad eller lårben osv. Skaderisken är såklart kopplad till hur man rider, men fortfarande är det hur många superskickliga ryttare som helst, som utan att göra något fel, skadar sig. Illa. b) Hästen kanske inte är bättre än Fille, bara större. Alltså, jag kanske får göra ungefär samma resa igen. Upp i 2* om det går bra, så tar det stopp där (om inte tidigare). Jag kanske inte utvecklas lika mycket som om jag skulle hålla på med något jag vet att jag inte gjort förut.
Fördelar med en hopphäst:
a) Jag har aldrig provat mina vingar i hoppning! Aldrig satsat på det. Det skulle vara så kul att prova. b) Störst chans att hästen går att skola om. Det räcker med att den kan röra sig lite, vilket moderna hopphästar ofta gör, och så kanske både dressyr och fälttävlan går. c) Jag skulle ha mycket nytta, även i en framtida fälttävlanskarriär, av att vara duktigare på hoppning.
Nackdelar med en hopphäst:
a) Det känns som att de går sönder hela tiden! Jag skulle inte vilja ha en över 11 år, mest av rädsla att den inte tränats hållbart. Jag tycker bara att jag hör att var och varannan hopphäst någon gång haft ryggproblem eller kotledsinflammationer. b) Jag ligger efter jämnåriga hoppryttare. Jag kan helt enkelt inte jättemycket om hoppning. Avstånd och sånt är jag inte så bra på. Däremot tror jag att jag rider bra, men frågan är hur mycket grundutbildning och rutin jag har att ta igen innan jag är ikapp mina jämnåriga.
Det kommer att ta ett tag innan jag rett ut det här för mig själv!
Kram!/Anna
När motivationen tryter
Just nu går jag igenom en ganska jobbig hästperiod, tror jag. Det är svårt att motivera sig själv att träna och trimma en ponny som kan tas ifrån mig när som helst. Det tar liksom död på lite av det roliga. Jag har inte vågat tänka på nya mål att ha eftersom att jag inte har någon aning om hur läget kommer se ut till nästa säsong, om en månad, om en vecka. Jag tar det dag för dag och njuter av att ha Fille här just nu. Men tar man det dag för dag är det också lite svårtomöjligt att ha målsättningar.
Det är roligt att rida ändå. Det har jag och Lady haft i två år helt utan att tävla eller ha något mål med träningen, mer än att hålla henne frisk och ha kul. Men då har jag ju haft Fille att fokusera på och träna med.
Det bor en liten tävlingsmänniska i mig som har klåda i hela kroppen av att inte få träna skiten ur sig... Det blir så deprimerande när säsongen är slut och det inte händer något.
Försöker hålla mig på gott humör genom att titta tillbaka på alla varma sommardagar, roliga tävlingar och härliga rundor vi haft! Det hjälper lite, en stund i alla fall :)
Kram!/Anna
Princessponny!
Lady fick åka med på Pia-träning igår! Det var säkert 6 månader sen sist. Vi var barnsligt förtjusta allihop; jag, mamma, Pia och inte minst Lady... Hon sprang nästan över mig när hon såg transporten! "Ta mig härifrån" haha... Nejdå :)
Hon fick inviga sina fina rosa saker också. Jag ska ärligen säga att jag fortfarande föredrar klassiskt, vita lindor eller blågult t ex. Men det är alltid lika roligt att klä upp Lady, oavsett vad. Och hon är ju en liten princessponny.
Hon var så glad att få komma ut och göra något, vara i centrum. Vi får kanske åka på en liten dressyrtävling snart?
Kram!/Anna
Man får inte glömma ryttaren
Jag tror att jag ska börja se mig om efter en naprapat eller något... Jag har oräkneliga muskelknutor över axlarna och skulderbladen, och har nu gått i två dagar med världens värk på högersidan i ländryggen. Varför det bara är ena sidan vet jag inte.
Det predikas alltid om att sätta hästen i första rummet. Sen predikas det om att man inte får glömma bort ryttaren. Man ska träna och äta rätt och sova ordentligt. Känner att om jag ska fortsätta prata om att man "måste ta hand om ryttaren också" kanske jag borde leva som jag lär.
Jag börjar på måndag.
Haha nej jag ska faktiskt ta tag lite nu... lagom till att tävlingssäsongen är slut....
P.S. Ikväll ska Lady åka med och träna dressyr hos Pia! Det tror jag att hon sett mycket fram emot. Hon har inte varit i centrum på länge.
Kram!/Anna
"Sammanfattning" - säsongen 2014
Jag ville ju sätta mig ner och kolla på hur säsongen 2014 gick egentligen. Visste inte riktigt hur jag skulle göra inlägget men det blev något slags dressyr-hoppning-fälttävlan-upplägg i alla fall.
Jag skrev mål och drömmål för 2014. Letade upp det inlägget för att se vad jag tänkte för nästan ett år sen om den kommande säsongen...
Mål 2014
Fälttävlan
Realistiskt mål Genomföra minst en 2* tävling, placering på SM, deltagande i Svenska Cupen och uttagen till NM
Drömmål Kvala och genomföra EM
Dressyr
Realistiskt mål 62% i ett FEI-program på nationell nivå
Drömmål Kval till dressyr-SM (med det inte sagt att jag vill komma med - gränsen låg på 67 nånting procent i år och det är ett lite högt mål för ett fälttävlansekipage... ;) )
Hoppning
Realistiskt mål Nolla i LA
Drömmål Kval och start i MSVB. Det skulle vara jättecoolt att göra någon sån här Ridsport Ponny Cup... Hmmm... :)
Och det gick ju ganska bra! I år har tävlingarna varit...
Dressyr: Botkyrka regional, Högbo regional, Mariestad regional/nationell, Fagersta nationell, Högbo igen, regional.
I Botkyrka red vi LA:1 & LA:P1, båda med vinst!
Högbo blev en 3e placering i LA:P1 och lärdomar i FEI inledande (60%)
Mariestad också mycket lärospån men fortfarande snitt över 60% i nationell FEI Lagtävlan. 63% i LA:P1
Fagersta visade sig vara en riktigt poppis tävling för alla proffs att åka på haha! Vi hade 59,7% i FEI Lagtävlan och strax över 60% i FEI Mästerskap. Godkänd insats med hård konkurrens, felridningar osv...
Sen åkte vi tillbaka till Högbo igen, 7 månader senare typ, och tog en liten placering i FEI Inledande med 5% mer än förra gången! 10 av 16 på 62% nästa försök.
Hoppning: Kumla regional, Vingåker regional.
I Kumla hade vi oflyt i första klassen, 1.05. Det var inga större fel men jobbigt med ett så litet ridhus. Jag tappade lite gas och i 1.10 hade jag noll gas när jag vände upp på kombinationen. Så slet jag nästan av ett ledband i tummen när jag ändå höll på så det blev dubbelproblem och vi blev uteslutna.
I vingåker red vi 1.05 med en bom ner. Det var roligt, jag gillar deras hopptävlingar (detta var ju utomhus också).
Fälttävlan: Tågarp 1* , Mantorp 1* , Mantorp 2* , Eketorp H1* , Stora Wäsby 1* , Tågarp 2*, Baståsen p90 , Ljuslingsbacken 1* , Nynäshamn ST90H , Hofors p90 , Ljslingsbacken 1* , Örebro 1* , Nyköping p90.
Jag var på väg att skriva lika mycket om varje tävling som jag gjorde för dressyr och hoppning men då skulle jag nog behöva skriva en bok. För att sammanfatta:
Tågarp = startsträcka Mantorp 1* = okej Mantorp 2* = klantpilot. Nervös? Eketorp H1* = vi överlevde. vilket iofs är imponerande Stora Wäsby 1* = bra känsla, jag blev för kaxig mot sista hindret och bara åkte med (försökte). 3e placering Tågarp 2* = nervkolaps. aldrig hänt förr, aldrig igen. utgår i terrängen Baståsen p90 = taskigt underlag hopp + terräng men fin häst o duktig ryttare = vinst Ljuslingsbacken = mkt bra hopp + dressyr. långsam - medvetet - terräng men vinst i klass, final o total sv cupen Nynäshamn ST90H = stiligast bland alla stora hästar o vuxna ryttare - vinst! Hofors p90 = lagSM. vinst individuellt + i lag, kanske bästa terrängkänslan någonsin. Ljuslingsbacken 1* = SM. 3 mkt bra rundor men 6 sek i terrängen kostade guldet - slutar 4e placerad. Örebro 1* = NM. inte nog med återhämtning efter SM (5 dagar), dåligt fokus från båda sidor. hedervärda 16 av 28. Nyköping p90 = tre fina rundor. stannar på dressyrstraffen. vinst i klassen och DM med drygt 10 straff marginal
Summan av kardemumman:
2 vinster, 2 övriga placeringar i dressyr
0 vinster, 0 övriga placeringar i hoppning
5 vinster, 2 övriga placeringar i fälttävlan (beror på hur man räknar, blir fler om man tar in lag och cuper osv)
Nådde vi målen? Nja. Jag tycker att vi har presterat jättebra. Målen var högt satta och med tanke på hur mycket tävlande det krävs för att nå målet i respektive gren förstår jag såhär efteråt att det går helt enkelt inte att göra allt. Vissa mål överträffade vi, vissa nådde vi inte. Vi har bara gjort 2 hopptävlingar på hela året t ex, och det fanns bara inte tillräckligt många dressyrtävlingar utanför fälttävlanssäsongen för att göra mer än 3 nationella starter. Med andra ord - vi nådde inte alla målen, för det krävde mer erfarenhet än jag trodde. Men vi har ändå presterat över förväntan.
Några bilder från året...
Tidernas längsta inlägg - varsågoda!
Kram!/Anna
Slut på tävlingssäsongen?
Nu har vi gjort årets sista fälttävlan och årets sista FEI dressyr. Det känns konstigt att sluta tävla redan i början av oktober, annars brukar jag rida vidare på lite hopptävlingar t ex. Men nu tror jag faktiskt att jag rundar av.
Om allt går enligt plan blir ju Fille såld innan nästa säsong. Det känns helt galet och hemskt och fel men det är så det är sagt. I så fall vill jag gärna avsluta vår tävlingstid tillsammans såhär, med en riktigt fin fälttävlan under 40 straff, vinst, medalj, toppenkänsla, och sen en placering i FEI dressyr.
Men vi får väl se. Jag har inte klarat att hålla mig borta från banorna särskilt länge förr ;-) Om han blir kvar ett tag till så är vi nog snart där igen.
Får nog sätta mig ner och kolla på säsongen som gått snart :-) Det är alltid kul att titta tillbaka och se hur långt man kommit.
Kram!/Anna
Dressyr i Högbo
Nu är vi riktigt trötta efter totalt 10 timmar i bil på 24 timmar! Det tar alltså ungefär 2,5 timme för oss att åka till Högbo/Sandviken, och vi åkte upp och ner fredag kväll för en start, och nu lördag morgon för ytterligare en. Båda i regional FEI Inledande, idag var dock final i elitserien så det var 3 domare och lite strängare bedömning.
Hur gick det då? Jo, det gick jättebra!
Fredag När jag börjar trava fram känns det inte särskilt bra, jag känner mig liksom lite klumpig och Fille känns seg. Jag gör något lite controversial och ställer mig i lätt sits och ökar galoppen på långsidorna haha! Några dressyrtjejer såg lite paffa ut :-) Efter det känns det mycket bättre, Fille har vaknat lite och när han bjuder av sig själv känner jag mig inte lika "klumpig" längre. Vi gör tempoväxlingar i galopp, det blev så bra på Pia-träningen sist, någon travökning för att få upp ångan, och förvänd galopp genom hela kortsidorna (han har lärt sig att det brukar vara byte mitt på kortsidan och då segnar han till innan) i båda varv. Innan start får man gå runt lite inne på banan och jag passar på att gå förbi allt läskigt lite fram och tillbaka, så han får se att det inte bits oavsett vilken vinkel han kommer ifrån. Ridhuset är såpass smalt att man får rida längs sargen på långsidorna, inte jättebra för Fille eftersom att han tycker att dörrarna där är superskumma.
När vi får startsignal är han lite spänd i ryggen men åtminstone hyfsat fokuserad på mig. En skitsnygg uppridning, följt av ett program utan stora missar. Det allra mesta kan vi göra mycket bättre hemma på träning, men så är det ju alltid. Han har fortfarande mycket respekt för dörrarna i sargen, läktaren, domarbordet etc så jag väljer att bara satsa 90% i ökningarna och hoppas på en säker 6,5 istället för att köra järnet.
Resultatet blev fina 65,125% och en tredje placering! OJ OJ OJ vad glad jag blev!! Det är en liten milstolpe, det där med att vara placerad i FEI dressyr. Inte illa pinkat av min fälttävlansponny! Jag är så stolt över honom :-) Han blir bara bättre och bättre, och så fort vi tror att han börjar nå sin maxgräns slår han till igen.
Lördag Jag rider bara fram i 20 minuter, inser att han antagligen är lite trött. Fjärde dressyrpasset på en vecka, och ärligt talat vet jag inte om jag någonsin ridit så mycket dressyr på så kort tid. Framridningen blev ganska exakt som dagen innan. Först en lite ansträngd känsla, sen växla upp i galopp i lätt sits ordentligt och efter det ett bättre flyt. När vi får gå in på banan är han lagom varm, fokuserad och känns inte ännu trött. Dessutom är han inte alls lika rädd för allt läskigt inne i ridhuset, dörrarna i sargen och domarborden går nu att passera utan att spänna ryggen. Första halvan av programmet, med travskolor och travökningar, känns mycket bättre än dagen innan. Vi har lite mer av vårt hemmaschwung... även om jag såklart skulle vilja ha mer bjudning. Men han rör sig mer genom hela kroppen och det är behagligare att rida på, och man kan ju inte få allt. Vi hade lite otur när vi skulle göra första bytet. Först lägger man en åttametersvolt i galopp på ena långsidan. Just när vi börjar bli klara med den volten klampar någon uppe på läktaren, det vill säga två meter från hans öra, och han spänner sig lite och formen blir lite öppen, steget lite springigt. Jag prioriterar att samla ihop galoppen innan jag gör bytet, men bytet blir 1-2 galoppsprång för sent och fortfarande med den där lite för öppna formen.
Annars kändes det mesta faktiskt bättre än fredagsprogrammet!
Resultatet blev 62,292% (61.25%, 64.25% och 61.38%) och plats 10 av 16. Vilket jag är precis lika nöjd med som med det förra, domaren som dömde fredagen var också den som höll mig högst. Hos honom backade jag inte ens 1% medan många som var med dagen innan backade 3-4%. Mao jag tolkar detta som att jag "höjde mig" 2-3%. :-) Det coolaste av allt är att jag bara är 1-2% från alla olika SM-ryttare i dressyr!
Nu fick ni ett helt dokument med redovisning om tävlingen, men inte en endaste liten bild ;-) I'm sorry men det gick inte att få några den här gången! Mamma är ingen fotograf och det var ingen där som kunde fota när jag red... Ni får nöja er med min favorit-dressyr-bild, tagen från CCIP** i Tågarp i somras. Ni har sett den många gånger, men för säkerhets skull, här är den igen:
Kram!/Anna
Update kan vara fint...
Längtar till sommar, Gotland och långa uteritter. Gärna i strandkanten. Den här utsikten är rätt trevlig, särskilt i jämförelse med de jämntjocka regniga, grå, korta, kalla och sega höstdagarna vi har haft den senaste veckan och som tycks fortsätta i all oändlighet. Snart kommer leran dessutom...
Men det finns ljuspunkter! Fille gick bra på dressyrträningen igår, Lady är i fin form och ser toppenfräsch ut när hon närmar sig 22 års ålder. Vi har roligt tillsammans i skolan och tack vare att jag bytte har jag nu mer tid över till sånt som känns viktigt. Jag läser ämnen som känns meningsfulla och intressanta, och bara det hjälper en att hålla humöret uppe ganska mycket.
Framtiden för mig i fråga om hästar ser fortfarande otydlig ut. Nu ska Fille och jag först rida den här dressyrtävlingen, sen får vi se hur det utvecklar sig. Antagligen lägger vi ner tävlandet efter det, men det beror ju förstås på vad som händer. Om några dagar-en vecka kanske jag kan avslöja en hemlis men det vågar jag inte riktigt än... :-)
Imorgon startar vi FEI Inledande 18:48 och på lördag samma program 11:15. Önska oss lycka till!
Kram!/Anna
Dressyrfrossa
Efter DM blev det vila ett par dagar, men sedan Pia-träning på onsdagen och Lotta-träning på torsdagen. Idag, måndag, red jag dressyr och på fredag & lördag ska vi starta i FEI Inledande i Högbo. Elitserien pågår samtidigt men eftersom att jag prioriterat fälttävlan har jag inget lag; risken är ju att några tävlingshelger sammanfaller.
Nu är det typ 7 månader sen vår senaste dressyrstart så det känns riktigt ringrostigt med alla lite "svårare" rörelser som inte finns med i fälttävlansprogrammen jag ridit. Byten, öppna, sluta, skrittpiruetter, kilometerlånga ökningar... Vi har ju gjort lite sånt här på träningarna under året också såklart, bara inte varit jättepetiga eller ambitiösa.
Skulle nog inte påstå att jag har jättehöga förväntningar på helgens tävlingar utan det får gå lite som det går!
En gammal bild från en gång när vi tränade för Bosse Jenå. :-)
Kram!/Anna
Hoppningen i Nyköping
Verkligen en av de bästa känslorna jag någonsin haft i en hoppning!
/Patricia