Globen

Hej folks, Ledsen över den kassa uppdateringen. Onsdag och torsdag var dressyr- och hoppträning. Båda gick faktiskt väldigt bra så Fille förtjänade en skön uteritt idag.
 
Men nu sitter jag i Globen med fina Emma och ser på Stockholm International Horse Show för sista gången i Globen. Det suger verkligen att den ska flyttas, överväger starkt att bojkotta i fortsättningen!
 
Jag tror att vi alla (särskilt vi som vuxit upp med Globen) har ett särskilt band till SIHS men Globen hör till. Inte utan Globen känner jag!
 
 
Landslaget i fälttävlan fick pris!
 

Kram!/Anna

Hello December!

Hejsan! 
 
Nu börjar minusgraderna verkligen sätta sig. December är snart här, och jag är superredo! Älskar vintern, har alltid gjort det. Älskar att rida ut när det snöar.. lagom mycket. Det går verkligen galet fort! 
 
Har ridit på Benita i onsdags, och det stod galoppombyten på schemat. Gick helt okej, med tanke på att hon inte gjort det förut. Vi fick till några byten! 
 
Prisse är nyklippt och piggare än någonsin. Han är verkligen som en tickande bomb att rida nu, men det är han alltid när det är vinter. Han kanske gillar vintern lika mycket som jag? :) 
 
Vi har börjat få till längningarna ordentligt nu. Ibland känner man verkligen hur han gungar, och även ifall det bara är ett par steg så blir jag lika glad varje gång. Han kan när han vill! Och han är verkligen galet fin i dressyren just nu, skulle kunna rida runt för evigt! 
 
Ha det super! 
 
 
Kram! /Patricia
 
 

Har jag blivit gammal?

Är det jag som blivit gammal och oförstående? Eller är det faktiskt sant att det börjar gå överstyr med hur små barn får växa upp...?
 
Jag tycker att jag ser extremt mycket otrevlig attityd från de yngre ponnyryttarnas sida (tyvärr även en del från jämnåriga/äldre) på tävlingar nu. Fälttävlan är fortfarande som en fristad, och jag tror att det beror på att den "sortens" folk som kan visa upp såhär tråkiga beteenden sällan dras till en sport där det går i snitt 3 timmar att åka till tävlingen (på den lite lägre nivån... mer om man gör svårare tävlingar förstås), det tar hela dagen och går sällan att bara köpa sig framgång.
 
Missförstå mig inte. Jag tror inte att man kan kommer hur långt som helst genom att bara köpa en talangfull, välutbildad ponny till sitt barn. Och jag säger inte att alla hopp-/dressyrryttare är otrevliga, eller ens i närheten av alla för den delen. Men ni som inte varit på en fälttävlan borde verkligen åka med en ryttare en dag och se! Alla hälsar på varandra, önskar varandra lycka till lite spontant, sätter sig bredvid okända människor och börjar prata på lunchen, skrattar... Och självklart lånar man ut något om någon glömt mansnoddarna eller klockan eller vad som helst som det kan tänkas vara - även om man kanske inte känner personen. Det här saknar jag i de andra sporterna.
 
Det känns som att alla har så bråttom jämt. På en hopptävling kommer så många i sista sekunden, barnen springer in och kollar banan medan föräldrarna slänger ut ponnyn ur transporten, sätter ett benskydd bakochfram och leder iväg den till framhoppningen. Ungen hoppar 20 språng, rider nästan in i någon, ponnyn stannar någon gång och får ett rapp i baken för "det där var onödigt, nu var han bara dum". In på banan, ligg ner i kurvorna, trilla nästan av när planen om en 180graders u-sväng på ett hinder inte funkar. Gråt och skäll på mamma, för nej idag blev det ingen rosett.
 
 
 
Jag vet inte vad jag vill med det här inlägget. Gnälla lite grann kanske. Jag känner att jag tappade tråden, men min poäng är att föräldrar kanske är för mesiga och inte vågar säga ifrån till sina barn? Men det är ett område jag inte tänker sätta min fot på. Man vågar inte kritisera föräldrar, för jag har sett (och fått) tillräckligt med utskällningar av såna att det räcker för en livstid. Jag minns själv när jag var mindre och gick det inte bra var det mammas fel för att hon inte hade koll på tiden åt mig, hon inte påminde mig om att spänna sadelgjorden, inte gjorde det enda eller det andrao. Men då sa hon ifrån och informerade mig om att det finns så oerhört många som drömmer bara om att få en ponny, eller kanske till och med att få börja på en ridskola. Så om jag inte tänkte vara snäll och tacksam mot de som ställde upp behövde vi inte åka på tävlingar.
 
En obehaglig känsla säger mig att fler föräldrar tar mer skit nu. Och låter sina barn uppföra sig hur som helst på en tävling. I mina ögon är man aldrig ursäktad att vara otrevlig mot någon annan för att man är besviken på sin egen situation.
 
Kram!/Anna

Skrittskrutt

Hejsan! 
 
Kvällen har spenderats med en skrittur på en överpigg Prisse. Nu när det har varit kallt fungerar inte utebanan och ridhuset är upptaget, så det blir att skritta som gäller. Har gått bra, pigg och glad! 
 
Designen börjar ta form ordentligt. Snart klart! :D
 
Kram! /Patricia

Pluggpluggplugg

Någon som är bra på exponentialfunktioner? Inte jag i alla fall och jag börjar tröttna på att sitta här när hästbehovet kallar!
/Anna

Höjdhoppning...

Det brukar kunna bli rätt heta debatter när det kommer till så kallad höjdhoppning, det vill säga att man hoppar ett och samma hinder högre och högre tills man är en bit över sin "vanliga" höjd.
 
Jag tänkte ta upp vad jag tycker, för igår var det just höjdhoppning jag höll på med.
 
Om man har en osäker häst/ponny, osäker ryttare eller både och ska man absolut inte hoppa några höjder utan sin tränare. Jag tror att risken är alldeles för stor att man förstör självörtroendet för någon eller tilliten mellan häst och ryttare. Nu är ju varken jag eller Fille särskilt osäker. Jag vet dessutom våra gränser och använde bommar som hjälp så att det inte skulle bli jättetokigt.
 
Jag gör det max 2-3 språng, en gång i halvåret. Och då dels för att se hur hästen och jag hanterar det. Sen är det faktiskt en bra mental grej. Åker man på en tävling, till exempel, kommer hindren kännas små för oss båda. Det är skönt att gå in och tänka "det här fixar vi" istället för "oj, är det här verkligen bara 1,10?"
 
Igår, hur som helst, var jätteintressant! Jag måste lägga upp klippen (min kompis filmade) för det ser jätteintressant ut. Först kommer jag i vänster varv. Mitt räcke ligger på 1,30 meter med två bommar som sitter relativt tätt, relativt högt upp. Överst grå bom, under blå. Fille hoppar med sin lilla "specialare", han skruvar och lutar lite hit och dit men river den översta bommen med frambenen. Kollar man på filmen ser det ut som om han hoppar bara över den undre bommen.
 
Nästa försök är i öger varv, jag har bytt plats på bommarna så att den blå ligger överst. Och han hoppar så grymt annorlunda! Man får se en glimt av hans dolda hopptalang (väldigt väl dolda... :) ) när han faktiskt skjuter ifrån ordentligt och hoppar ganska jämnt.
 
Jag har 4 olika teorier om vad som gör att han hoppar sådär "på sniskan".
 
1) Den översta bommen smälter in ganska bra och inger inte så mycket respekt
2) Han är starkare i ena varvet
3) Han får ljuset i ögonen i ena varvet.
 
4) Jag är 5 centimeter mer framåtlutad de sista tre galoppsprången i första försöket (går att se på filmerna).
 

Jag har lagt mycket vikt på de andra detaljerna, men jag tror faktiskt på att det var de där 5 centimetrarna. Något mer kilo på bogarna gjorde skillnaden. Det är så intressant att se vilka tighta marginaler man kan ha i hoppning. Inte så lätt som det ser ut!
 
 
 
Kram!/Anna

En fälttävlan

Såg att någon frågat Patricia om hur en fälttävlan går till och mindes att jag för hundra år sen, på en annan blogg, i ett annat liv (haha), skrivit ett sånt inlägg. Det är så roligt så jag skulle kunna göra det igen!
 
Fälttävlan kan se lite olika ut beroende på vilken tävling det är. Det kan gå över en, två eller tre dagar men jag tänkte berätta om hur en endagarstävling ser ut eftersom att det är mestadels sådana jag gjort. Tredagars är oftast de svåraste tävlingarna och mästerskap, så jag har bara gjort 3 stycken 3-dagars (Lag-SM, SM och Nordiska). De gånger det går över två dagar är det oftast debutant och lätt klass för storhäst som ibland får väldigt många anmälningar och väljer att lägga till exempel dressyren eller delar av den kvällen innan tävlingen "egentligen" drar igång (detta har jag aldrig varit med om på ponny).
 
Till saken;
En fälttävlan som går över en dag har först dressyren, sen hoppningen och sist terrängen. Syftet med detta är att de som inte klarar att rida dressyr inte ska kastas ut på en hoppbana, men framför allt att de som inte är trygga i hoppningen inte ska ge sig ut i terrängen - det är då det kan bli farligt. Man får en fast starttid till sin dressyr precis som på en riktig dressyrtävling, sen måste banhoppningen vara avslutad inom 30 (i undantagsfall 45, om det är väldigt långt att ta sig på tävlingsplatsen) minuter. Normalt sett blir det en ganska lång paus efter hoppningen på ett antal timmar så att man hinner äta, gå terrängbanan och besiktiga hästen/ponnyn.
Det är nämligen så att på varje fälttävlan besiktigas hästen, på endagars fälttävlan sker det en gång och måste vara innan terrängen, detta såklart också av säkerhetsskäl (man får såklart gå innan dressyren också om man vill).
På 3-dagarstävlingar är besiktningen lite mer av ett "tävlingsmoment". Folk är uppsnofsade och hästarna/ponnyerna knoppade. Det är också fler besiktningar på en 3-dagarstävling.
 
Resultatberäkningen i fälttävlan kan se lite komplicerad ut för de som inte är insatta. Precis som i vanlig dressyr räknar man ihop poängen och vilken procent av maxpoängen det är. Det krångliga kommer sen: Man subtraherar procenten från 100 (så 70% blir 30) och sedan multiplicerar man med 1,5 (100-70=30. 30x1,5= 45). I vårt lilla exempel skulle ekipaget alltså ha 45 straff efter dressyren.
 
 
 
Hoppningen ser ut som vanligt. 4 fel (straff) för en rivning, 4 för första stopp osv. Men överskrider man maxtiden får man ett tidsfel (1 straff) för varje påbörjad sekund.
 
I terrängen ser det olika ut beroende på vilken klass man rider. Jag vet inte vilka klasser det gäller för (har som tur är aldrig hamnat i den situationen att jag måste pröva), men vad jag har hört åker man ut på tredje stoppet/utbrytningen på samma hinder och fjärde totalt (du kan alltså ha sammanlagt 3 på olika hinder och ändå komma runt). Första stopp ger 20 straff och andra på samma hinder ger 40.
Man har en optimaltid i terrängen som är uträknad med hänsyn till bansträckning och tempo. För att göra det enkelt kan vi säga att man med 500 meter-per-minut tempo och en tre kilometer lång bana rida på 6 minuter. I de lägsta klasserna får man tidsstraff om man rider mer än 15 sekunder snabbare än optimaltiden, men man får alltid tidsstraff om man går över... 0,4 straff per påbörjad sekund.
 
 
 
En liten funfact är att den lägsta straffen jag ridit på är 38, och det var i en p90 i somras... :) Det blev 33,2 straff för en dressyr på 77,8%, nollad hoppning och lite tidsstraff i terrängen.
 
Såhär börjar det i de lägsta klasserna... :) Favorit i repris från min lilla nostalgitripp häromdagen när jag hittade riktigt gamla bilder. Här en p70 i Nyköping!
 
Kram!/Anna

Workin'

Nya designen är i progress!

Kram! / Patricia

Svar på frågestunden!

Hej alla där ute i kylan! :) Här i Nynäs är vädret jättefint, inte ett moln i sikte och solen skiner, dock är temperaturen på -... Aja. 
 
Tänkte ge svar på frågestunden som jag hade för ett par dagar sedan! 
 
Lisa frågade: 
 
Undrar vad Prisse äter under tävlingssäsongen?
Svar: Under tävlingssäsongen äter Prisse 0,5 liter Kraft, 1 liter betfor och med lite salt (ca. 1-2 dl försöker vi blanda i), och sen hösilage, hur mycket har jag inte riktig koll på. Plus ofta lite extramat och lite mer innan tävling
 
Hur rider du dagarna efter tävling?
Svar: Dagen efter en tävling brukar jag oftast skritta ut för att han ska få sträcka lite extra på benen och få ta det lungt. Dagen efter det brukar jag rida som vanligt, ifall det inte har på något sätt varit en "mer ansträngande" tävling än vanligt.  
 
Vad är ditt mål?
Svar: Mitt mål är att komma så långt jag kan, NM, EM osv. Men målet för nästa år är att starta CNCP*. 
 
Vilken klubb rider du för? 
Svar: Nynäshamns ridklubb! 
 
Hur går en riktig fälttävlan till? 
Svar: Det beror helt på, både på vilken klass det handlar om, ifall det handlar om mästerskap osv. Behöver en mer dataljerad fråga för att kunna förklara så. :/
 
Hur funkar kvalen? 
Svar: De nya kvalen för 2014 är annorlunda än vad de är för 2013. 2014 (preleminärt) har många nya regler, man kan bland annat bli nerkvalad till en lägre klass. Man kommer kunna ta två vägar upp för klasserna och dessutom är ålderskategorierna ändrade. Nu tävlar man 10-12 och 13-18, vilket betyder att du som är 13 måste rida 90 på stil SM till exempel. Men tyvärr kan jag inte svara på den här frågan då allt just nu, utan de nya reglerna kommer ut i tävlingsreglementet för 2014! :)
 
Anonym frågade: 
 
Vad är ditt mål inom ridningen nästa år? :))
Svar: Att starta enstjärnigt! :D
 
Det var allt för denhär gången. Nu blir det stallet! 
 
Kram! /Patricia
 
 
 

Önskelista

En månad kvar, och jag har kommit på så många olika saker jag önskar mig till jul! Ärligt talat är det mesta ganska överflödigt, så det är bara mitt bortskämda i-landsjag som kommer fram här... :)
 
Utan inbördes ordning, här är några exempel!
 
Schockemöhle Kentucky bridle! Jag har sagt det förut, men det här tränset bara skriker Lady. Stilrent och snyggt, och passar en svart häst med vita tecken perfekt.
Comfort zone täcke. Jag vet inte om modellen har ett eget namn, men såhär ser det ut i alla fall. Det är inte någon fake fleeceversion utan luddet ni ser runt halsen är "äkta ludd" som dessutom sitter på hela insidan. När vi köpte Lady fick vi med ett likadant täcke i färgen blå, som vi tycker att Fille ska få ärva för att det passar honom så bra! Men då måste ju Lady få ersättning... ;)
 
 Cavallo Grand Prix Plus heter väl ändå dressyr-dröm-ridstöveln. Jag tycker att lackstövlar kan vara snyggt, och jag förstår att det är praktiskt, men det kan se så plastigt ut. De här däremot, mums!
 
 
Från Exklusiv Horse Wear of Sweden kommer detta snygga schabrak som skriker terräng! Som ni vet har Fille och jag blågula terräng"kläder" och det här skulle passa in så bra.
 
Den snyggaste boxgardinen hittas också hos Exklusiv Horse Wear of Sweden! Här går att designa mycket själv, men ärligt talat skulle min nog se ut precis såhär - med mitt namn istället såklart.
Ni visste kanske inte att jag inte har en boxgardin? Jag har faktiskt inget tävlingsskåp heller, och vi märkte hur komplicerat det blev när vi åkte på NM i höstas.
 
Sist men inte minst... ett till schabrak! Och inte ett billigt sådant... Jag föll för Equline Rio för ett tag sen och har inte kunnat släppa det än. Det finns en modell som heter Boavista som liknar den här väldigt mycket men har mer bling. Jag gillar Rio mer ändå för när det kommer till bling tycker jag att lagom är bäst!
Jag önskar mig däremot den marinblå versionen av detta, som inte finns på en enda vettig bild någonstans...
 
 
Med mera, med mera... Såklart finns det en del ohästiga och lika ointressanta saker jag önskar mig också... men här är vad som står på min häst-lista!
 
Kram!/Anna

Dagen

Äntligen hemma efter 8 timmar i stallet. Det är underbart att ha tid att bara gå och fixa med olika saker, men idag har det varit kallt hos oss i Eskilstuna så efter en avslutande uteritt på Lady med min kompis Michelle kände jag bara att jag ville hem och värma upp mig lite.
 
Jag har ägnat mig åt att mocka, göra i ordning mat åt hästarna, inkluderande den som ska ut i hagen, borsta dem båda, ett rejält dressyrpass på Fille, putsa fem träns och Filles förbygel som nu ska läggas undan till nästa fälttävlanssäsong (används bara i terrängen) med mera. Det var som sagt så himla skönt att äntligen ha en sån där lång, stresslös dag där man kan gå och pyssla med saker i stallet utan att ha bråttom någonstans.
 
Nu ska Miche och jag ta och mysa ner oss med någon film och varm choklad med vispgrädde och mashmallows. Hur soft är inte det!?
 
Kram!/Anna
Random bild. Denna tagen direkt efter Örebro i september när jag skulle skritta av Fille. Vi hade just gjort en felfri (på hinder) 1*terräng på vår kanske sista fälttävlan för året. Jag var jätteglad eftersom att SM inte gick bra. Desto gladare blev jag några minuter senare när jag fick reda på att vi blivit uttagna till Nordiska!

Don't you want to have somebody who objectifies you?

Helt INTE på tal om hästar, här är låten jag bara inte får ut ur huvudet... Hard out here - Lily Allen
 
Lily, som sagt att hon lagt av, släppte nyss sin nya låt som handlar om sexism. och jag har gått och nynnat på den i typ fem dagar i sträck nu.
 
Får väl ta och lyssna på den nu när jag tar min lilla hund och går till stallet!
 
Kram!/Anna
 

Träna, träna, träna...

Fille och jag har tränat mycket på sistone nu. Både den här och förra veckan tränade vi hoppning en dag och dressyr en dag, och så med en hopptävling på det. Därför tyckte jag att han förtjänade en vilodag idag! Vill ju inte bränna ut honom, även om jag tror att risken är rätt liten :)
 
På dressyrträningarna har vi jobbat mycket med öppnor, slutor och tempoväxlingar i dem för att öka kvalitén (till exempel). I hoppnigen var det i tisdags trekombination som stod på schemat.
 
 
Kram!/Anna

Frågestund! :)

Hej!
 
Jag vet inte hur ni har det, men här i Stockholmsområdet är vädret verkligen hemskt. Har ridit ut idag och det blåser, duggar och det är verkligen en bitande kyla! 
 
Har bestämt mig för att ha frågestund som Anna som rubriken lyder, och det är bara att fråga på om allt och inget! :)
 
 
Kram! /Patricia :)
 

Minnen!

Nyss hittade jag tillbaka till den första bloggen jag varit på, hagbyponnyer som jag drev tillsammans med min kompis Ida. Den går inte att komma in på längre men hon hade lösenord så att jag kunde logga in och hitta alla underbara gamla bilder och inlägg från 2011! Jag känner att jag bara måste visa er "lite" av vad jag hittade...
 
Det här är Fille och jag på vad jag tror är en division III-tävling i hoppning. Jag kan bara ha haft honom i max ett par månader på den här bilden.
 
Här är en så sjukt snygg bild på honom, också från någon av våra första tävlingar (kanske samma?)
 
Här är jag på Fille och My på Phaffe efter en annan division III hopptävling. Det här var Filles och min första tävling tillsammans och jag tror att jag hade haft honom i en eller två veckor :)
 
En bild på Lady och mig tagen i närheten av stallet. :)
 
Här skrittar Ida (som jag drev bloggen tillsammans med) och jag runt på en division III dressyrtävling, typ två månader efter att Fille kom till oss. Det var vår första dressyrtävling tillsammans. :)
 
Här är Lady på framridningen på en hopptävling i ett ROSA TRÄNS! HAHA... :)
 
Lång man hade hon också...Mer ponny blir det nog inte! :)
 
 
Fille och jag på vår typ tredje fälttävlansom var distriksmästerskap för Södermanland (det vann vi sen!). p70-nivå i alla fall :)
 
Inte riktigt det stiligaste, men helt klart det gulligaste... :)
 
Ikväll är det dressyrträning för Pia. Taggar!
Först samhällskunskap, matte och engelska bara...
 
Kram!/Anna

Svar på frågor! :)

Tänkte svara på några frågor jag fick tidigare! :)
 
Anonym skrev:
 
Vilken linje går du på? 
Finns det Några fälttävlansponnysar och fälttävlanshästar som du tycker är fina? 
När ska du sälja Fille? 
:)
 

Hej! Jag går den naturvetenskapliga linjen på Rinmangymnasiet i Eskilstuna där jag bor. Det blir väldigt mycket plugg ibland, men det är faktiskt roligt ändå! :)
 
Oj, det finns många fälttävlanshästar/ -ponnysar som jag tycker om. :) Johanna Pohjonen har en ponny som heter Knockberg Flash som hon kom två på NM med, och den bara avgudar jag. Den hoppar med en helt grym teknik, går som en klocka i terrängen och har hur mycket potential som helst i dressyren.
 
 
På hästsidan får jag nog säga att jag verkligen tycker om Frida Anderséns Herta. Herta är snabb och vändbar, rör sig trevligt och hoppar bra. Kan ju skvallra om att hon är väldigt rolig att rida också, jag som suttit på hihi... :)
 
I
 
Och vad beträffar min lille Fille är det tänkt att han ska säljas om ungefär ett år, när min sista internationella säsong som ponnyryttare är över. Det är helt enkelt det bästa, även om det känns så oerhört svårt redan nu.
 
 
 
Kram!/Anna

Igångsättning

Hejsan!
 
Prisse sätts bara igång just nu efter vilan, så idag blev det en liten uteritt på ca 40 minuter. Det blåste och regnade, inte alls roligt väder :/ Han var väldigt uppjagad pga. blåsten, men annars gick det bra. Prisses päls är bra värme i höstkylan! :)
 
Har inte jättemycket mer, måste plugga. Hare!
 
/Patricia

Mer Christmas!

Lite bilder från LBn i Heby igår hittar ni här... I och med att det inte är riktigt lagligt att lägga ut bilder jag inte köpt så får ni helt enkelt klicka er till dem genom länken! :)
 
Varning för vissa bilder med en mindre vacker sits, hihi... Lite kul är det ju att Fille inte tittade på det rosa ludd-räcket (måste ses!) utan på de svart-röd-guldiga bommarna haha. Som ni förstår var jag inte helt beredd på det så jag sitter inte så vackert över det hindret (dålig ursäkt ;) ).
 
Kram!/ Anna

Heby X-mas Show!

Nu är vi på väg hem efter en dag i Heby på Heby X-mas Show. Jag och Fille startade 1,0 m och 1,10. Vi nollade 1m med en jättebra känsla, men jag satsade inte så mycket i omhoppningen så vi blev första utanför placering.
 
I 1,10 gick det också ganska bra. Det låter väl lite töntigt att jag typ alltid är nöjd, men ärligt talat tycker jag nästan alla hopprundor upp till 8 fel är bra när vi inte är så inbitna i hoppning.
Det som hände i den här klassen var att jag kände att vi låg stort så jag öste på lite över en oxer, och språnget blev helt enkelt för stort så han rev. Nästa hinder var en kombination och jag tänkte att jag inte skulle göra samma miss så jag lade in ett extra galoppsprång innan a-hindret vilket självklart gjorde att vi inte nådde ut över b-hindret (som dessutom var en oxer). Det är vad som kallas rutinmissar och det är bara att lära sig av dem och gå vidare!
 
En annan god nyhet är att Fille verkligen hoppade så himla bra idag. Ibland kan han vara lite nonchalant men han ville verkligen inte riva idag. Han hoppade högt och noga över hindren och kom han inte perfekt såg han till att tänja lite på sig för att greja det. Min fina, fina prins.
 
Som vanligt blir det lite bilder från mobilfilm ;) Men det var en fotograf på plats såg jag, så snart kanske det går att hitta några fler bilder med bättre kvalité!
 
 
 
Kram!/Anna
 

Frågestund!

Tänkte ha en liten frågestund här på bloggen! Då kan ni fråga allt ni vill, jag svarar på allt jag kan! Frågor kan vara om mig, mina åsikter, hästarna, fälttävlan som sport eller något jag skrivit till exempel. Ni sätter gränserna! :)
 
Frågorna ställer ni i kommentarer på inlägget! Svaren kommer i ett inlägg senare.
 
 
 
Kram!/Anna

Happy friday!

Om ni inte redan har en skitkul fredag så får ni det nu!
 
Här är en länk till en samling av Chrisian Olssons kommentarer från OS 2012. Heeelt underbara! Man bara måste bli glad. "Här kommer han på den ljust mörkbruna hästen"...
 
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=179&grupp=18769&artikel=5382636
 
Kram!/Anna

Benita

Hejsan! 
 
Igår red jag ett dressyrpass på ridskolehästen Benita! Hon var väl helt okej, känslan är aldrig riktigt hundra men det är kul iallafall. Hon har ju bara gått med de små barnen sen jag "tävlade" och red henne som mest i somras, så hon är inte i topptrim direkt. 
Men var annars väldigt nöjd, hon är ju inte så pigg direkt och står gärna på bakbenen när man kräver och hon inte får riktigt som hon vill. 
 
Prisses viloperiod är snart över och på måndag bö
 
 
rjar vi sätta igång honom igen. Ska bli så mysigt att få rida på honom efter två veckor! :) 
 
Men nu blir det att plugga fysik. Har betygsgrundande prov imorgon.. Och jag behöver verkligen ett lycka till, för fysik är inte min starkaste sida! 
Benita och jag i somras på en fälttävlan.
 

Ha det bra! /Patricia
 

Styrkor och svagheter - Fille

Den självklara uppföljaren på gårdagens inlägg är förstås ett som beskriver Filles styrkor och svagheter. Det är ju alltid lite tabu att diskutera sin häst. Man ska ju alltid ta på sig alla missar som ryttare och aldrig klandra hästen. Jag tror att det finns gånger som hästen gör fel/slarvar också. Däremot är det väldigt viktigt att inse att man själv som ryttare förebygger det, så det går inte att skylla på hästen.
 
Hur som helst måste man ändå veta vad man har. Och det är inte fel att konstatera att ens häst eller ponny faktiskt är mindre bra eller kanske till och med dålig på någonting. För precis som folk kan de ju inte vara bra på allt.
 
Filles styrkor och svagheter
 
Dressyr-
Styrka Fille är väldigt ambitiös och vill alltid göra rätt (men såklart kan han sätta sig på tvären efter en stund om han inte förstår vad man menar). Han har dessutom en bra takt, särskilt i traven som också är ganska spänstig.
Svaghet Han är lite överbyggd med lång rygg/hals och korta ben vilket gör att kort, hög form och mycket samling blir jobbigare för honom.  Han tappar lätt energi och bjudning när det blir lite jobbigt.
 
Hoppning-
Styrka Fille har en bra rytm och vill alltid hoppa. Han stannar bara i riktiga, riktiga nödfall vilket jag också ser som en styrka för det är ju det som är hinderklokhet.
Svaghet Han är inte världens försiktigaste och mest storhoppade ponny. Han kan i och för sig hoppa riktiga höjder, men aldrig med särskilt god marginal eller någon otrolig spänst. Han river lätt då, för det krävs förstås mindre för att riva ett hinder om man inte har någon direkt marginal.
 
Terräng-
Styrka Fille tycker om terrängen och hoppar allt man styr på. Han är bussig och inte alls särskilt petig med avstånd utan hoppar gärna.
Svaghet Ibland (inte lika mycket på sistone) kan han bli ofokuserad och letar inte längre hinder. Han hoppar i och för sig men har inget sug framåt då. Det är de gångerna jag går en del över tiden, just för att jag har svårt att få honom att fokusera framåt. Men som sagt, mycket mindre på sistone.
 
Fille är bara världens bästa ponny vill jag avsluta med. Han är en sån arbetsmyra och en så underbar jobbarkompis som alltid ställer upp. Tack vare hans inställning kunde hans svaghet, dressyren, vändas till hans styrka och det säger en hel del om hur fantastisk han faktiskt är. Och det gör ju att man blir nyfiken på hur många fler svagheter som går att vända... :-)
 
 
Här är en bild på när Fille och jag debuterar i nationell dressyr från i våras. När jag ser på bilden tänker jag på hur mycket som blivit bättre sen dess... trots att dressyren en gång i tiden inte var hans styrka.
 
Här har vi ett bra exempel, en bild ni säkert sett förut, på hur bussig Fille är. Många ponnyer hade trampat om och/eller stannat, men han tar språnget...! :)
 
 
Kram!/Anna

Fula november

Usch, vad det är fult ute nu! Kan vi inte bara ta oktober med alla färgglada löv och sen december med fin snö!?
 
Men det är ju alltid mysigt med en barbackatur på Lady innan skolan...
 
 
 
Kram!/Anna

Styrkor och svagheter - Anna

Jag tror att det är viktigt att sätta sig ner ibland och tänka över sina styrkor och svaheter som ryttare så jag tyckte att det var ett bra tillfälle att göra det nu när säsongen är över för i år, så att jag kan maximera träning till nästa år och få ut så mycket som möjligt av den säsongen. Så här är mina styrkor och svagheter som ryttare!
 
Dressyr - 
Styrka Jag rider mjukt och noggrant, och jag lyssnar mycket till hästen.
Svaghet Jag är inte tillräckligt noga med att ställa de krav på hästen som krävs för att utvecklas, utan faller lätt in i att ta på mig alla missar själv.
 
Hoppning -
Styrka Jag lär mig ganska snabbt. Jag rider mjukt och noggrant, och lyssnar till hästen.
Svaghet Jag är fortfarande ganska orutinerad och utvecklar fortfarande min känsla för distanser. Många uppgifter som kräver erfaranhet missar jag på för att jag helt enkelt inte varit med förut.
 
Terräng -
Styrka Jag är aldrig rädd och kan därför ge ett bättre stöd till hästen. Jag är väldigt noggrann vilket gör att vi aldrig kommer i för hög hastighet mot vad vi klarar när vi rider an ett hinder, och jag har aldrig problem med slarvfel.
Svaghet När jag tror att jag rider fort ska jag rida fortare. Min sits är väldigt bra när allt flyter på, men när vi ställs inför svårare hinder/hinderkomplex eller Fille tappar bjudning tappar jag också min bra sits. Det blir lätt en ond cirkel när han tappar bjudning och jag sits, för då tappar han mer bjudning och jag mer sits.
 
 
Där har ni det! Nu är jag helt exposed, haha :) Men det är lika viktigt att ta till vara på sina styrkor som att jobba med sina svagheter. Kom ihåg det där ute!
 
 
 
 
Kram!/Anna

Rapport

Tänkte bara rapportera lite om hur läget ser ut! ;) Just nu sitter jag på min samhällskunskapslektion vid datorn och jobbar med lite instuderingsfrågor på statsskick. När skolan är slut tänkte jag sticka ut till stallet och rida Lady, mocka och sånt så att allt är klart när vi kommer hem från dressyrträningen ikväll. Det ska bli jättekul att visa Pia vilka framsteg vi gjort och få lite nya idéer!
 
Ska försöka fixa så att vi kan få lite nya dressyrbilder snart. Det är tråkigt att bara kunna visa mobilbilder (hehe)...
 
Kram!/Anna

Bestäm dig! Inspoo

Igår gick jag upp tidigt på morgonen för att gå i skolan 8 timmar mellan halv nio och halv fem (med bl a idrott o matte). Sen gjorde jag två timmar läxor, städade, borstade och tog hand om hunden.
 
Så halv åtta, när det varit bäcksvart ute i flera timmar och jag just ätit middag tänker jag att jag faktiskt inte orkar rida. Kanske ska stanna hemma och vila upp mig. Men då bestämde jag mig för att det är just såna här dagar som räknas. Om jag ska bli så bra som jag bara kan bli, om jag ska till EM, måste jag träna även såna här dagar. Så jag lade fram klockan (bomövningen, ni vet), hoppade upp på lille Fille och tränade.
 
Och blev jättenöjd. Det var riktigt värt. Kom ihåg det, peeps! På vintern tappar man lätt motivationen, men det GÅR att bestämma sig, och de som lyckas när tävlingssäsongen drar igång är de som lyckats med vinterträningen.
 
Och det finns inget så motiverande som att känna att man verkligen kommer framåt!
 
 
Kram!/Anna

Träning nu i vinter, för både dig och hästen

Hejsan!
 
Nu när det börjar bli kallt, isigt och blaskigt kanske inte en jogg utomhus är så roligt. Vintervädret kan innebära att många utav träningsrutinerna ändras. Men i stället för att gå i ide under vintern kan man passa på att prova några roliga och effektiva träningsformer inomhus, både för att bygga upp konditionen och styrkan hos sig själv som ryttare. 
 
Fokusera på att träna lite hårdare än du brukar. Om du har ett bestämt mål att träna 40 min t.ex, fyra dagar i veckan, utöka det med 50 minuter fem dagar i veckan. Det behöver inte vara stora skillnader, för inom träning kan minsta lilla göra skillnad i längden. 
 
Kondition/Uthållighet, ryttare: 
 
För många springare är löpband det bästa alternativet till utomhuslöpning, och under vintern är löpbandet ovärderligt om man vill hålla formen på topp eller komma igång och konditionsträna inför vårsäsongen. Man slipper snö, regn, blåst och kyla och det går att variera hastighet, lutning och sträcka, vilket gör att löpbandet är perfekt för intervallträning, spurter, fartlek osv. Löpband finns på nästan alla gym och träningslokaler, och många har det även hemma. Sätt på TV:n eller sätt på musik med lite fart, och spring på! 
Men det finns även dåliga saker med löpband, och några utav dessa är att många tycker att det är tråkigt att springa rakt fram utan att se någonting nytt hemma i vardagsrummet eller gymmet. Dessutom är det inte riktigt lika effektivt då man har ett mer rullande steg, man har inte samma luftmotstånd, underlaget är stabilare och det inte finns några kurvor eller ojämnheter. Därför bör löpbandet försökas att kombineras med utomhuslöpning. 
 
Kondition hästen: 
 
Egentligen är vintern nog den bästa tiden att bygga kondition och styrka på. Du kan fortfarande klättra, du kan rida i djupsnö, ofta trava långa sträckor där du bara kan skritta på somrarna och så. Dock är det viktigt att kolla underlaget under djupsnön så man inte hamnar i diken eller håligheter. Det dåliga är väl att det blir mörkt, många har svårt att hinna efter skolan och de flesta ridvägar och klätterbackar är dåligt upplysta. Sen får man också tänka på att inte ge sig ut och skena runt i djupsnön direkt, utan att man ska bygga upp styrka och kondition, succesivt. 
 
Styrka, ryttare: 

Även som ryttare kan man ta vara på djupsnön. Stå i lättsits! Det är ett väldigt effektivt sätt att bygga styrka i benen under vintern, och ett väldigt mysigt sätt! :) Annars, hemma eller på gym, kan man ägna sig åt ett annat bra, och inte dödstråkigt sätt att bygga både styrka och kondition; Simma! Det är effektivt och är mycket roligare än att springa rakt fram. Annars för styrka är det mest gym som gäller, visst kan du träna hemma men det är väldigt svårt. 
 
Styrka häst: 

Ett enkelt och roligt sätt att träna styrkan på hästen är att hoppa studs. Det gör dessutom hästen mer uppmärksam på vart den sätter hovarna, vilket ger även en mental träning. Sen att klättra i backar. Att skritta upp med hästen på tygeln är mycket jobbigare för en häst än vad det är att galoppera upp i full fart. 
 
Tycker du att det är jobbigt? Pusha dig själv - det är ingen annan som gör det. Gör dig själv stolt. Jag lovar dig, du kommer aldrig att ångra en joggingtur, även om den bara varade i 10 minuter!
 

Kram! /Patricia :)

Ett par små träningsrundor!

Nu i helgen har vi ju hopptävling på Vilsta så jag ställde upp i 90cm och 1 m igår på Fille. Jag är jättenöjd med de två rundorna, för han hade verkligen den där grundgaloppen och jag red väldigt bra. I 90 rev vi första hindret i omhoppningen. Där var han kanske lite slarvig, men som jag alltid säger, jag hade kunnat förebygga det ändå. Vi var snabbaste 4felarn i alla fall, och utan rivningen hade vi kommit 4a av 6 placerade eller något sånt. Nu räckte det i alla fall till 3a i klubbmästerskapet :)
 
I 1metern gick det också väldigt bra. Vi var sist ut och det började bli lite upptrampat i svängarna, så när jag vände upp mot hinder nummer 5 la jag i lite mer gas men hann inte coola ner mig innan hindret kom (hehe...) så där rev han helt på grund av att jag var för långt framme med överlivet. Det var ju tyvärr i grunden, så det blev ingen omhoppning.
 
 
 
Några dåliga bilder från mobilfilm... You're welcome ;)
 
Kram!/Anna

Back on Track

Hejsan! 
 
Har varit borta vääldigt länge från bloggen, men är tillbaka och kommer uppdatera som vanligt igen. 

/Patricia

Ett bra schema, helt enkelt.

För en timme sen hade jag skrittat av Lady efter ett lösgörande morgonpass och nu är jag klar i stallet för idag (mockning, lite klippning av Fille och höpåsar färdigt).
 
Det, duscha, äta lunch och göra alla läxor är vad jag hinner innan skolan tack vare mitt grymma torsdagsschema.
 
 
Kram!/Anna

Förlåt förlåt...

Jag är jätteledsen att jag inte skrivit sen i lördags, men jösses vad det har varit fullt upp... Jag trodde att Patricia kanske skrivit något så att bloggen åtminstone hållits vid liv... :-)
 
Sen sist jag skrev har det sett ut ungefär såhär i alla fall:
 
Lördag Ponnymöte med info om regeländringar, målsättning för 2014, tillbakablick på 2013 och många intressanta diskussioner. På kvällen fälttävlansgala med finmiddag och uppträdanden.
 
Söndag 9:00 hade Stuart och Anna från Bede Eventing en föreläsning om deras idéer om hur man kan utveckla sporten. De var mycket inne på att ta fälttävlan till publiken och inte tvärt om (Malmö är ett perfekt exempel på hur man gör det, sätter upp arenor i en park.) Efter dem pratade Lisen Bratt Fredricson om sitt sätt att kombinera företagande och hästar, många diskussioner blev det om hästrekrytering, och var alla fälttävlanshästar i Sverige egentligen befinner sig.
 
Efter det satt vi med lite på ytterligare ett ponnymöte, men som egentligen framför allt var en samling av tränare, banbyggare, fälttävlanskommitté, uppfödare, ponnygrenledare för att diskutera ponnyfälttävlans framtid. Satt mest med för att jag var intresserad av vad som fanns att säga. Vi åkte raka vägen hem från Scandic i Linköping till Eskilstuna och stallet där jag inte hann rida.
 
Hela Linköpingsträffen var så extremt inspirerande att jag är supertaggad hela tiden. Längtat efter det!
 
Måndag Skola och nya läxor... På kvällen (slutade halv fem) trimmade jag dressyr på Fille. Så satans bra har det nog aldrig gått. Jättenöjd!
 
Tisdag Mer skola och mer läxor. Slutade lite tidigare så hann rida båda. Dressyr på Lady, som gick väldigt bra, och lite lösgörande i hopputrustning på Fille som inte alls gick lika bra. Han "ormade" sig jättemycket och krävde ovanligt starka ramar. Det tog dessutom TIO minuter för mig att rida ut honom på yttertygeln i högergalopp. På slutet var det mycket bättre, men arbetet blev inte så lätt som jag tänkt mig. Red i tre kvart i stället för 20-30 minuter och dessutom massor av galopp.
 
 
Så nu är ni med på noterna igen! Skriver från skolan, och nu börjar snart en lektion så får höra av mig mer sen.
 
Kram!/Anna
 
 

Auf widersen, Deutchland!

Med största sannolikhet stavade jag Deutchland fel, men meningen är densamma. Hoppas det blir på återseende med Tyskland. Hur som helst har jag nu fått igång min telefon och internet nu, och sitter på väg till Linköping och årets fälttävlansträff tillsammans med Frida.
 
Som bekant har jag sen i söndags varit i Tyskland på deras förbundsanläggning i Warendorf, under watch av Frida Andersén i stall Ostholt. Det har varit jättehäftigt och roligt att se hur de jobbar, eftersom att det är något liknande jag vill göra i framtiden.
 
Mina dagar har sett ut ungefär som så att vi går upp klockan 6 och jag hjälper till att fodra, mocka och sopa medan hästarna får gå ut i skrittmaskin och hage. När morgonsysslorna är klara har jag tagit Wega, som ni kanske vet inte är helt igång, på en tur i skogen. Sedan har jag hunnit med 1-2 hästar till innan lunch, kanske 1 efter och vissa dagar har jag även tagit kvällsturen med Wega.
 
När jag varit klar med mina hästar har jag hjälpt till med vad annars behövs hjälp med. Att göra i ordning hästar åt Frank, till exempel. Vanligtvis har vi varit klara för dagen mellan halv sex och sju.
 
Hästar jag har ridit, för er nyfikna, är följande:
-Cascaria, 4
-No Doubt, 4
-Wega
-"Bigsy" (Reality, "facebookhästen")
-Herta
-"Kalle"
 
Och som ni förstår har jag ju inte trimmat någon, utan lättare arbete på banan för 4åringarna, skritturer på Kalle och Wega, uteritt med en del galopp på Bigsy, och sist men inte minst Herta som jag fått galoppera och hoppa lite små terränghinder med. Frida filmade en snutt när jag och Herta var ute och skuttade, filmen finns på facebook och jag ska se om jag kan ladda upp den - med riktigt kass kvalité tyvärr - för er som inte har mig där någon annan stans.
 
 
 
Lite restriktv med bilder tänker jag vara, i och med att jag inte vet vad som är ok att jag lägger upp. men här är några i alla fall!
Fina morgonturer på Wega fick jag.
 
 Franks Little Paint "Painti" laddar inför sitt pass (och vägrar vända fram öronen... :) )
 
En hjälm vi känner igen... Kanske världens snyggaste :)
 
Såhär såg det ut där jag var mest.
 
Nej, nu ska jag nog spara på mitt telefonbatteri lite till Linköping.
 
Kram!/Anna