Fälttävlan - vad är det? (del 1 av 3)

Här är alltså det första av tre inlägg i min korta lilla "fälttävlansserie" som jag kommer publicera här på bloggen framöver! Det här inlägget kommer beskriva fälttävlan och vad det är och förklara begrepp inom sporten. Nästa inlägg kommer beskriva mer i detalj hur det går till samt besvara några myter, och det tredje och sista hur man kan komma igång!
 
Fälttävlan är den ultimata ridsportsgrenen. Man mäter sig i tre olika discipliner: dressyr, hoppning och terräng. Dressyren och hoppningen i fälttävlan påminner mycket om vanlig dressyr och hoppning men kan skilja sig lite. Framför allt är det terrängen som kännetecknar fälttävlan för de flesta. Man rider en bana som kan gå på varierande underlag, i uppförs- och nedförsbackar, med fasta hinder och mågna olika hindertyper (bland annat vatten man ska galoppera igenom), som beroende på klass varierar i antalet kilometer.
 
Klasserna i fälttävlan brukar delas upp i "centimeterklasser" och "stjärnklasser". Centimeterklasserna är de lättare klasserna och heter så för att de har klassens hinderhöjd i namnet. i p80 är hindren till exempel 80-85 cm höga och i H100 är de 100-105 cm höga. "Stjärnklasserna" går från en- till fyrstjärnigt där fyrstjärnigt är den allra högsta, svåraste nivån.
 
När man beräknar resultat i fälttävlan räknar man straffpoäng(penalties). Ju lägre straff man har, ju bättre är man. Exakt hur man räknar förklarar jag i nästa inlägg!
 
En sak som jag vill lära er som läser, mina blivande fälttävlansexperter, är att terräng och fälttävlan är två helt olika begrepp. Kommer jag hem från en fälttävlan frågar någon hur det gick i dressyren, hur det gick i hoppningen och hur det gick i fälttävlan (och jag får alltid rätta dem för jag står inte ut med när man säger fel... ;) ).
Fälttävlan är grenen (dressyr+hoppning+terräng).
Terräng är momentet när man rider på fasta hinder.
Terränghinder kan se väldigt olika ut! Här är en kulvert med djuplandning. Som ni ser står vi på en högre nivå än vi landar på, därav "djuplandning" ;) 
 
Stilterräng Är rätt nytt i Sverige! Vi har försökt importera den här tävlingsformen från Tyskland (typ världens mest framgångsrika ridsportsnation) och än så länge har det gått bra. I stilterräng rider man bara terräng, och blir bedömd av en domare. Påminner mycket om stilhoppning!
 
Stilfälttävlan Om ni hängde med längre upp på skillnaden på terräng och fälttävlan förstår ni! Stilfälttävlan är alltså när man tävlar vanlig dressyr + stilbedömd hoppning + stilbedömd terräng. Jag har bara sett det förekomma på stil-SM i fälttävlan men det kanske anordnas någon annan gång också(?).
 
Optimaltid Är en tid man räknar ut beroende på längd och tempo på en terrängbana. För att göra det enkelt kan vi säga att man ska rida en 3 kilometer lång bana i 500 meter per minut, då blir optimaltiden 6 minuter. Man får alltid straffpoäng om man överskrider optimaltiden, men för att förhindra farlig ridning hos orutinerade ryttare har man infört att man får straffpoäng om man rider mer än 15 sekunder för snabbt i lägre klasser. Alltså - det finns aldrig ett tillfälle när du vinner för att du ridit snabbast i terrängen.
 
Medical Card Medical Card bär man alltid i terrängen. Det är ett litet häfte med information om ryttaren, så som närmaste kontaktperson, blodgrupp, eventuella allergier, om man går på några mediciner etc. Det gör att om man skadar sig så effektiviseras arbetet hos sjukvårdarna.
 
Ryttarbok De som rider fälttävlan har en ryttarbok. Man kan misstänka att den här snart kommer finnas elektroniskt, typ tdb, men just nu gäller i alla fall fortfarande att man alltid ska ha med sig sin ryttarbok ifylld och i pappersform, på tävling. Där finns tränarens signatur på att man tagit fälttävlanskortet, men resten fyller man i själv; kvalificeringar, avramlingar och eventuella varningar. Man har en ryttarbok för sig själv och en för varje häst.
 
Fältävlanskortet är något man måste ha för att få starta det som förr kallades debutantklass, det vill säga de lägsta klasserna i fälttävlan. Fälttävlanskortet får man genom sin tränare, som ser till att man är mogen för att starta fälttävlan. Däremot finns det något som heter startfälttävlan, där man inte behöver ha fälttävlanskortet.
 
Nu vet nu lite mer! Nästa del i den här lilla serien hoppas jag kommer ut senast i slutet på nästa vecka!
 
Kram!/Anna
 
 

Kommentarer

Kommentera här! :

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback